Џордан ПЕТЕРСОН

Евангелската приказна е лудо комплицирана. Тоа е лудо – ќе ти раскажам приказна, ти кажи ми дали мислиш дека некој можел да го смисли ова, во ред?

Добро, кога Мојсеј ги води Израелците низ пустината на крајот на приказната, тие се лелекаат и се жалат за тиранијата и се жалат на Мојсеј и неверни кон Бога и безнадежни за ветената земја. Тие се плачлива глутница ропски хедонисти. И Бог е прилично уморен од нивното лелекање. Затоа, тој испраќа еден куп отровни змии таму. Мислиш, добро, тоа е пеколно нешто што добар Бог им го прави на моите деца. Па, тоа е. Тоа е апсолутно директно пеколно. Ако сте во груба ситуација и почнете да се залагате за тиранијата и да се нарекувате жртва и да лелекате за сè и да ја изгубите вербата, работите ќе станат многу полоши. Значи тоа се змиите. Можеш да го обвиниш Бог ако сакаш, но тоа не е многу паметно. А, ако не не беше толку ропска, неблагодарна ласица, змиите немаше да бидат таму.

Така, Израелците се каснати прилично добро, и тие се малку на страната на покајание. Најчесто тоа е само прагматизам, и тие одат кај Мојсеј и велат, добро, слушаме дека имаш врска до Бога и има многу змии, а ние не сме многу среќни поради тоа, па можеби би можеле да го прашате Бога дали тој само би ги отфрлил змиите. Мојсеј вели, ќе видам што можам да направам. Така тој оди и разговара со Бог, и Бог вели, да, мислам дека нема да ги отфрлам змиите иако можев затоа што јас сум Бог и ги ставив таму. Можеш да замислиш приказна каде Израелците се каат, одат кај Мојсеј, Мојсеј разговара со Бога, а змиите си заминуваат. Тоа не се случува. Наместо тоа се случува нешто навистина чудно. Навистина е чудно. Бог вели, еве што сакам да направиш: сакам да ја земеш целата бронза што ја имаат Израелците со себе и сакам да наптравиш стап.

Сега тоа е стапот на традицијата на Мојсеј, нели? Тоа е стапот што се претвора во змија што ги проголтува сите други змии. Тоа е полот во центарот на светот, космичката оска што ги обединува Земјата и Небото. Сето тоа е. Тоа е дрвото на животот. Направете стап, тоа е стапот со кој управува Мојсеј. Тоа е она што му дава авторитет. Тоа е измамникот што ги води овците. Тоа е волшебното стапче на волшебникот. Тоа е столбот околу кој се обвиткува змијата на Асклепиј, симболот на самото исцелување. Ова не е тривијална приказна. Направете стап од бронза, завиткајте змија околу неа, а потоа доведете ги сите Израелци да ја погледнат.

Па што значи тоа? Знаеме што значи тоа од психотерапевтска перспектива. Тоа е фармакон: малку од отровот што те убива ќе те откупи. Погледнете го она од што се плашите и растете. Тоа е дефиницијата за раст. Така се учи. Излегуваш на работ и гледаш нешто отровно и се зајакнуваш. Така Бог мисли, добро, нема да се ослободам од змиите, туку ќе ги направам Израелците посилни. Прашавте зошто имаме предизвик пред нас: тука сме да станеме посилни, а не да бидеме заштитени. Станувате посилни пропорционално со вашата подготвеност да гледате во она што ве плаши.

Така е во ред. Израелците одат да ја погледнат змијата и змиите не можат да ги отрујат. Значи, тоа е фино, но тоа не е она што е навистина кул, иако тоа е доволно. Тоа е слично на Асклепиј. Тоа е голема лига што обединува идеи, масовно спојување идеи. Тоа е длабоко над сè што некогаш сум видел претставено во книжевната област. Може да се каже, добро, тоа е опиумот на народот или плод на имагинацијата. Тоа е како да смислиш нешто такво. Само пробај го. Ти пркоси му на самиот Шекспир за да се справи со тоа. Дури и Милтон. Длабоко е.

Но, тоа не е крајот на тоа. Христос им вели на своите следбеници дека луѓето не можат да бидат откупени ако не се подигнат како змијата во пустината. Што значи тоа по ѓаволите? Тоа е 3.000 години подоцна и Христос се споредува себеси со змија на столб во пустината. Очигледно има мотив за распнување таму. Што значи тоа? Гледаш што те труе доброволно; тоа те лекува. Што те труе? Еве што те труе: загрозеното раѓање, верските лицемери, книжниците, адвокатите, толпата, предавниците, беззаконието на твоите пријатели, најболната можна смрт, млад, незаслужен до најневиниот, пред неговата мајка, иако сите знаат дека е невин. Не само невини туку позитивно добри. И тогаш тоа не е сè, бидејќи тука е и ужасувањето на пеколот. Па, тоа е целосната змија со сите нејзини можни глави. Тоа е равенката. Фактот дека распетието е во центарот на нашата култура е тоа што гледаме на крајната змија токму тоа со надеж за откуп.

Кажи ми како се собра тоа. Кажи ми кој крваво го измислил тоа. Може да речете, добро, тоа е генијално дело. Доволно фер, генијално. Но, кога зборувате за духот што го сочинува генијот, вие сте толку далеку од Бога. Па имајте го тоа на свој начин. Тоа е моќта на колективната имагинација на човештвото. Нема проблем. Тоа беше мислењето на Јунг во однос на архетипите на колективното несвесно. Тој рече дека инстинктот и религиозниот импулс ќе се спојат. Но, што би рекле? Рајот се манифестира од дното нагоре како и од врвот надолу. Така можете да го припишете на инстинкт, поетски инстинкт ако сакате. Не е важно. Сè уште е музата, сè уште духот, духот што ги води луѓето напред и што ги повикува во совест.