Утре е 25 јули (по стар стил) и се слави Света Ана.

Мајка на Пресвета Богородица. Утре се празнува нејзиното успение, но нејзиниот главен празник е на 9 септември, под кој датум се напишани и службата и житието.

Ана беше од коленото Левиево, ќерка на Матан свештеникот.

По долг и богоугоден живот се упокои во длабока старост.