Основачот на Викиликс, Џулијан Асанж помина 6 години и 10 месеци во Амбасадата на Еквадор во Лондон каде што доби политички азил.

По неговото апсење се појавија неколку снимки од неговото секојдение, односно како тој ги поминувал времето таму, со оглед на фактот што не можење да ја напушти амбасадата, а последната година и интернетот му беше забранет.