Вчера, додека во Северна Македонија се одржуваат претседателските избори, длабоко сум вознемирен од алармантните закани и тактики за заплашување што ги користат поединци поврзани со партијата СДСМ против нашите посветени набљудувачи на изборите.

Како одговор на овие вознемирувачки случувања, Фондацијата Ромите за Демократија презеде брза и решителна акција. Испративме итно писмо до лидерот на партијата СДСМ во кое бараме темелна и итна истрага за осудливите закани упатени кон нашите набљудувачи на изборите. Понатаму, повикуваме на брзи и решителни санкции против сите членови на партијата кои ќе бидат соучесници во ваквите дејствија.

Во прашање се интегритетот на изборниот процес и самата суштина на демократијата. Овие акции не само што го поткопуваат владеењето на правото, туку и ствараат ерозија во демократските принципи врз кои се гради нацијата. Неприфатливо е партиските членови на СДСМ (од неодамна владината коалиција) кои се стремат за влез во ЕУ, да посегнуваат по вакви недемократски мерки.

Дополнително, бараме итна реакција од лидерот на партијата СДСМ, повикувајќи на сеопфатен план за акција за справување со ова скандалозно однесување и спречување на негово повторување. Непостапувањето ќе не принуди да преземеме соодветни правни дејствија и да ја ескалираме оваа работа до меѓународната заедница, расветлувајќи го очигледното непочитување на партијата за безбедноста и благосостојбата на набљудувачите на изборите.

Нема да толерираме никаков напад на интегритетот на изборниот процес“, продолжи Менсур Халити. „Партијата СДСМ, некогашната застапничка против ваквите тактики, сега мора да се соочи со реалноста на нејзината инволвираност во овековечувањето на овие недемократски практики.