Австралиските власти денеска затворија неколку паркови во Сиднеј, откако на неколку локации во градот беше откриен азбест.

Градскиот совет на Сиднеј соопшти дека ќе почне со проверка на 33 паркови за да утврди дали се загадени со азбест и додаде дека тестирањето ќе трае неколку недели.

Околу 700 ученици во јавно училиште во југозападен Сиднеј ќе бидат преместени неколку недели откако беше пронајден азбест во кампусот на училиштето.

Инспекции се вршат во уште седум училишта, а наодите се очекуваат подоцна денеска, соопштија властите.

Парадата на ЛГБТ Марди Грас во Сиднеј, закажана за в недела, која вообичаено привлекува десетици илјади луѓе, е откажана откако околу местото на одржување беа пронајдени траги од азбест.

Освен на една локација, типот на откриениот азбест е врзан азбест кој претставува мал ризик за здравјето на луѓето и животната средина, соопшти Управата за заштита на животната средина (ЕПА).

Владата на австралиската држава Нов Јужен Велс формираше работна група за да обезбеди повеќе ресурси и персонал за поддршка на ЕПА.

Австралиската министерка за животна средина Пени Шарп рече дека тоа е најголемата кривична истрага во врска со животната средина последните децении.

Азбест првпат беше пронајден во јануари на игралиште во западниот дел на Сиднеј, подоцна откриен на неколку локации во близина на парк изграден над подземен пат, а досега е пронајден на околу 20 локации во градот.

Азбестот се користи од крајот на 19 век за зајакнување на цементот и како материјал отпорен на оган, но истражувањата покажаа дека дишењето во азбестните влакна може да предизвика воспаление и рак на белите дробови.

Употребата на азбест сега е забранета во поголемиот дел од светот.

Фото: МИА архива илустрација