Д-р Ерик БЕРГ

Лекарите понекогаш ве лажат. Неодамна бев поканет да зборувам на Конференцијата за ниски јаглехидрати. Во собата имаше многу  лекари, а она што беше неверојатно е што сите лекари во собата практикуваа сосема поинаков вид на медицина. Тие ја практикуваа филозофијата дека храната е најдобриот лек; користењето лекови не беше нивниот начин на лекување и навистина мислам дека тоа ќе биде начинот на иднината. Но, за жал, огромното мнозинство лекари користат лекови за да ги лекуваат луѓето. Денес, ќе разговараме за неколку лаги што веројатно ви ги кажал вашиот лекар и медицинскиот систем.

Проблеми во медицинскиот систем

Проблемот не се ни лекарите; тоа е системот зад лекарите. Ако прашате некого од медицинската професија што создава здравје, што би рекле? Дали лекот всушност создава здравје или го отепува или менува симптомот? За жал, нашиот сегашен здравствен систем е под големо влијание на Big Pharma и Big Food, позната како индустрија за брза храна. Друг проблем со лекарската професија е нејзината преспецијализација. Имаме еден куп специјалисти кои не го гледаат целото тело – лекарите само се фокусираат на ушите, носот и грлото; други лекари само се фокусираат на дигестивниот систем, ендокриниот систем или мозокот.

Мислам дека тоа е проблем бидејќи држи сè одвоено. За жал, обуката за исхрана и терапија со храна практично отсуствува во медицинското училиште. Тие добиваат, мислам, 12 до 20 часа. Еве еден од нивните учебници по биохемија, овој токму овде. Она што недостасува во оваа книга се клучните коактери – хранливи материи – кои се вклучени во биохемијата. Исхраната не е нагласена во биохемијата, а лекарите не ја разгледуваат оваа диета или аголот на храната. Сепак, многу лекари имаат мислења за исхраната, кои не се многу поволни.

Лаги кои кажуваат лекарите

Ајде да се нурнеме во деветте лаги што ти ги кажал твојот лекар.

Не ви треба жолчен меур

Ако ви недостасува, тоа не е голема работа. Прво на сите, жолчното кесе е вреќа под вашето десен оклоп од ребра. Тоа е место за складирање на нешто што се нарекува жолчни соли, кои ви помагаат да извлечете одредени масти од вашиот дигестивен систем. Без жолчното кесе, нема да можете да ја концентрирате оваа жолчка. Значи, ако немате жолчен меур, жолчните соли после оброк би биле добра идеја.

Статините имаат минимални несакани ефекти

Тоа целосно не е точно. Тие имаат големи несакани ефекти, не само мали проблеми со мускулите, туку и големи проблеми. Ризикот за дијабетес тип 2 се зголемува, а вие сте изложени на ризик за оштетување на црниот дроб. Некои лекари дури препорачуваат статини за сите постари од 40 и 50 години, без разлика дали имате проблем со холестеролот или не. Тоа е лудост. Без холестерол може да настанат многу проблеми. Холестеролот е неопходна работа што вашето тело ја создава и му треба за неколку работи: производство на хормони како тестостерон, естроген и кортизол; клеточни мембрани; и многу повеќе.

Хипертензијата се должи на премногу сол во исхраната

Дали е тоа навистина солта? Некои луѓе кои земаат сол пред спиење спијат подобро бидејќи го намалува кортизолот. Наместо да ја намалувате солта под прагот, зголемете го калиумот. Калиумот му овозможува на човекот да толерира повеќе натриум, а калиумот е одличен за крвниот притисок бидејќи помага во омекнување на артериите и смирување на затегнатоста.

Токсичност на витаминот Д

Кога вашиот лекар ќе каже дека вашиот витамин Д е низок, тие ви даваат 600-800 IU, што е смешна бројка. Толку е мало, што нема да направи вдлабнатина во вашите нивоа. Откако ќе ги погледнете моите видеа, може да земате минимум 10.000 IU дневно, а вашиот лекар може да ви каже дека е токсично. Тоа е лага. Ако во лето сте 40 минути на сонце, можете да внесете 20.000 IU витамин Д3. Витаминот Д од сонцето е најприродниот начин да ги добиете придобивките.

Црвеното месо предизвикува рак

Веројатно вашиот лекар ви кажал дека црвеното месо предизвикува рак на дебелото црево и срцеви заболувања. Навистина? Одговорот е не. Црвеното месо кое се храни со трева го обезбедува најквалитетниот протеин што му е потребен на вашето тело, а богат е со витамини Б, цинк, селен, бакар, железо, креатин и многу повеќе. Тоа ви помага да согорувате масти и е одличен извор на глутамин за воспаление на цревата.

Избегнувајте заситени масти Тие ги обвинуваат заситените масти, но вистинскиот проблем се незаситените масти од маслата од семиња, кои сочинуваат 30% од нашата исхрана. Нездравата храна не содржи многу заситени масти – лебот, тестенините, житариците, крекерите и бисквитите се воспалителни.

Тежината е причина за вашите здравствени проблеми

Тие ви велат дека вашата тежина е проблемот, но тежината е симптом. Високиот холестерол е симптом. Вистинската основна причина е нешто што се нарекува отпорност на инсулин. Инсулинот ве дебелее, ги стеснува артериите и го зголемува крвниот притисок. Тоа е предизвикано од рафинирани јаглехидрати, шеќери и масла од семки.

Растителна исхрана е поздрава Можеби ќе слушнете дека треба да бидете повеќе растителна бидејќи е почиста. Но, вештачкото, лажно растително месо е само преработена храна. Животно хрането со трева, органско, одгледано на пасиштее многу поздраво.

Хипогликемија и дијабетес

Хипогликемијата (низок шеќер во крвта) е компликација на дијабетесот (висок шеќер во крвта), па зарем не треба да ги намалуваме шеќерот и јаглехидратите? Лекарите не ви го кажуваат тоа. Наместо тоа, тие ви велат да чувате апчиња за гликоза или бонбони при рака. Јаглехидратите се тие што го зголемуваат инсулинот и ја намалуваат гликозата во крвта.

Немаше длабоко нуркање во оценувањето на хранливите материи и како тие можат да имаат корист некому. Но, длабоко нурнав во многу аспекти на исхраната. Ако сакате повеќе информации, погледнете го ова видео токму овде.