Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, денеска на средбата на Европскиот фронт објави декларација „против моноетничкото владеење“, со која тој рече дека ќе го извести Брисел и другите европски центри, како и главните градови на земјите од регионот.

Со документот целта е да се известат домашните и европските институции дека тие за себе се сметаат дека се легитимни претставници на Албанците и другите етнички заедници и затоа сметаат дека треба да влезат во Владата

Ахмети попладнево ги собра на иста маса осумтемина партнери од Европскиот фронт и највисоките тела да дискутираат за политичката состојба

Сите земаа збор од говорница и сите заеднички го делат ставот дека се победници кај другите етнички заедници и дека се крши Охридскиот рамковен договор

Али Ахмети ја прочита интегрално декларацијата

Повторуваме дека владините коалиции треба да бидат определени од двете најголеми етнички заедници на земјата како и од легимитните претстваници на другите заедници по парламентарните избори, прочита лидерот на ДУИ.