Основен принцип на меѓународното право е почитувањето на договорите. Грција доследно го поддржува меѓународното право и го почитува Договорот како ратификуван меѓународен договор. Истото го бараме и од С. Македонија, истакна министерот за надворешни работи на Грција Јоргос Герапетритис во интервјуто за грчкиот весник „Етникос Кирикс“ што се издава во САД, јави дописничката на МИА од Атина.

Герапетритис рече дека „неодамнешните изјави на претседателката и на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ го поткопуваат Договорот од Преспа, кој без исклучок ги обврзува сите раководства на С. Македонија“.

-Ја истакнавме обврската на С. Македонија целосно да се усогласи со Договорот од Преспа и уставното име на земјата и на сите меѓународни форуми ја претставивме потребата од негово доследно и добронамерно спроведување, рече шефот на грчката дипломатија.

Дополнително, ја потсети позицијата на актуелната грчка Влада, како опозиција, кога, како што рече „навреме укажа на правните и техничките проблеми во Договорот од Преспа“.

-Но, сепак, појаснивме дека штом овој Договор би се ратификувал од грчкиот Парламент, ќе ја обврзе земјата. Основен принцип на меѓународното право е почитувањето на договорите. Грција доследно го поддржува меѓународното право и го почитува Договорот како ратификуван меѓународен договор. Истото го бараме и од С. Македонија, истакна Герапетритис.

Фото: Архива