На претстојните претседателски избори кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска-Давкова, и на СДСМ, Стево Пендаровски, би освоиле најмногу гласови и тие би се пласирале во вториот круг за избор на шеф на државата. Ова го покажуваат резултатите од анкетата спроведена од Институтот за политички истражувања Скопје (ИПИС), чиј програмски директор е Владимир Божиновски.

Според податоците објавени во вчерашната емисија „Објектив“ на МРТ 1, на прашањето „За кого ќе гласате на претстојните претседателски избори“, 26,2 отсто од испитаниците рекле дека тоа е Гордана Силјановска-Давкова, а за Стево Пендаровски се определиле 16 отсто од испитаниците.

По нив, со двојно помала поддршка е кандидатот од ДУИ, Бујар Османи, за кого рекле дека ќе гласаат 7,7 отсто од испитаниците. Блиску до него со поддршката е и кандидатот на коалицијата „Вреди“, Арбен Таравари, за кого гласот би го дале 7,2 отсто.

За Максим Димитриевски рекле дека би гласале 5,2 отсто, за кандидатката поддржана од Левица, Билјана Ванковска, се изјасниле 3,7 отсто од испитаниците, а 1,1 отсто за Стевчо Јакимовски од коалицијата „Храбро за Македонија“.

Според анкетата, во април споредено со февруари и март, има зголемување на поддршката кај сите претседателски кандидати. И вчера не беа презентирани резултати на евентуално прашање за кого испитаниците би го дале гласот за шеф на државата во вториот круг од претседателските избори.