Првите сознанија на хрватските институции и компании задолжени за снабдување со електрична енергија за причините за колапсот на електроенергетскиот систем во Далмација, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Албанија вчера укажуваат на дефект на далноводот меѓу Албанија и Грција.

„За истрага на вакви инциденти на европско ниво се формираат стручни панели кои ќе изготват извештај за овој вид на нарушување. Рокот за истрага и подготовка на извештајот е шест месеци, што потврдува дека истрагите се детални и сложени. Иако имаме некои прелиминарни податоци за причините за прекинот, би било неодговорно да се наведат како конечни. Оператор (ХОПС), потврдувајќи дека прекинот се случил во петокот во 12.25 часот“, вели тој.

Блажевиќ не е склон да верува дека неуспехот настанал поради топлотниот удар што е во тек на Балканот.

Тој потврди дека проблемите со интернетот што ги пријавиле потрошувачите во Далмација се поврзани со прекинот на електроенергетскиот систем.

„Доколку интернет провајдерите трошат електрична енергија од системот и немаат резервно напојување, тие сигурно не можат да ги обезбедат своите услуги правилно“, посочи Блажевиќ.

Тој се согласи со оценките дека јужниот дел на Хрватска е зависен од Црна Гора во однос на струјата бидејќи, потсетува експертот од ХОПС, цела Европа е меѓусебно поврзана во снабдувањето со електрична енергија, што, како што заклучи, има и предности и недостатоци.

„Предностите се што можеме да увезуваме или извезуваме струја, а недостаток е што нарушувањата се пренесуваат од еден систем на друг“, предупреди Блажевиќ.

Зборувајќи за реакцијата на ХОПС и ХЕП на пукањето на електроенергетскиот систем потпрен на Црна Гора, Блажевиќ објасни дека во такви ситуации се активираат релејните системи за заштита кои реагираат во дел од секундата и го ограничуваат дефектот.

„Теоретски цела Европа може да остане без струја. Точно е дека вакво нешто одамна не се случило, но се случило надвор од Хрватска, на пример, еднаш во Италија или Еквадор“, додаде Блажевиќ.

Тој појасни дека повторното приклучување на напојувањето со електрична енергија се обезбедува со активирање на далноводи кои го пренесуваат напонот до дистрибуцијата, со што дополнително се распределува енергијата. Тој ги демантираше тврдењата дека првпат имало колапс во снабдувањето со електрична енергија и потсети дека во 90-тите години во Далмација имало 73 прекини во снабдувањето.

На прашањето зошто се случуваат прекините, експертот од ХОПС одговори дека нема единствена причина. Министерот за економија Анте Шушњар го изрази своето задоволство од реакцијата на ХОПС и ХЕП за санирање на испадот на електроенергетскиот систем. Имаше прекин во електроенергетските системи во меѓународна рамка, имајќи предвид дека дел од Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Албанија ја загубија електричната енергија.

„Се утврдуваат деталите и причините за прекинот. Засега нашите служби не утврдиле дека има некаков дефект кај нас. Со оглед на тоа што системите функционираат според законот за поврзани пловни објекти, дел од нашата мрежа остана Без напон Веќе во овој момент е снабден со електрична енергија повисоко дел од градовите каде имало прекини, имајќи предвид дека се работи за многу чувствителна работа. така што мислиме дека сите граѓани за многу кратко време ќе бидат во рок да добијат струја“, рече министерот Шушњар.

Се истражува точната причина за дефектот на системот

На прашањето дали снабдувањето со електрична енергија каде што беше обновен по прекинот ќе биде стабилно и одржливо, Шушњар потврдно одговори, објаснувајќи дека прекинот на струја поради прекинот на системот се случил од границите со Црна Гора и БиХ до Задар, а со брза интервенција , рече министерот, струја од северниот дел на државата е пуштена во јужниот дел, каде што имаше прекин.

„Прекинот можеше да дојде поради високи температури, прекумерна потрошувачка и други причини, но во моментов не знаеме каде и која е причината. Истрагата за причината ги опфаќа сите компании вклучени во дистрибуцијата и мрежата во земјите опфатени со овој испад“, рече Шушњар.

На прашањето кога ќе се врати струјата на последното домаќинство кое остана без струја поради прекинот во петокот, министерот за економија рече дека таков рок не може да се процени, додавајќи дека на обновувањето на струјата постојано и посветено се работи.

Извор: ТВ 21