Почина британската кралица Елизабета втора, објави Би-Би-Си. Веста ја пренесе и и Си-Ен-Ен.

Сепак, засега нема официјална потврда од Кралското семејство за евентуалното починување на Кралицата, од каде последната информација е дека семејството се собрало и дека докторите се загрижени за нејзиното здравје, објави порталот Република, кои први ја обкавија веста за кралицата.

Во меѓувреме, како што пренесува Република, и Би-Би-Си ја повлекоа објавата за смртта на кралицата Елизабета, што додава доза на мистерија околу нејзинта здравствена состојба.

Веста првично ја пренесе британскиот јавен сервис, пренесувајќи изјава на Бакингемската палата.

Како што беше објавено, британските власти имаат план, во случај на смрт на кралицата.

Во случај да на смрт на кралицата Елизабета, британските власти имаат план за сè што ќе следи во наредните денови – од тоа како ќе се соопштува веста до самиот погреб.

Постапката која дава насоки за тоа што да се прави во случај на смрт на кралицата е наречена „Операција Лондон Бриџ“ (Лондонски мост).