Во случај да на смрт на кралицата Елизабета, британските власти имаат план за сè што ќе следи во наредните денови – од тоа како ќе се соопштува веста до самиот погреб. Постапката која дава насоки за тоа што да се прави во случај на смрт на кралицата е наречена „Операција Лондон Бриџ“ (Лондонски мост).

Политико ги изнесе деталите од документот за настаните по смртта на британскиот монарх.

Ден Д

Во часовите по смртта на кралицата, за сè ќе бидат информирани премиерот, секретарот на кабинетот (највисокиот британски државен службеник) и голем број високи министри и функционери. Премиерот ќе биде известен од приватниот секретар на кралицата, кој исто така ќе ја извести Канцеларијата на тајниот совет, која ја координира работата на владата во име на монархот.

Интерно, тој ден ќе се нарекува „Ден Д“. Секој следен ден ќе се вика Д+1, Д+2 и така натаму.

Кралската палата ќе објави „официјално соопштение“ за да ја информира јавноста.

Министрите и високите функционери ќе добијат е-пошта од секретарот на кабинетот, чиј нацрт гласи: „Почитувани колеги, со тага пишувам да ве информирам за смртта на Нејзиното Височество Кралицата“. По приемот на е-поштата, знамињата низ Вајтхол ќе бидат спуштени на половина копје. Целта е да се изведе сето тоа во рок од 10 минути.

Во вежбата спроведена пред неколку години, Даунинг стрит изрази загриженост дека тоа ќе биде невозможно, бидејќи нема вработен офицер за знаме и не беа сигурни дека секогаш ќе има некој присутен да го спушти знамето. Седниците на британскиот парламент и на децентрализираните законодавни тела во Шкотска, Велс и Северна Ирска ќе бидат прекинати.

Веб-страницата на кралското семејство ќе добие црна страница со кратка изјава со која ќе се потврди нејзината смрт. Сите страници на социјалните медиуми на владиниот оддел ќе прикажуваат црн банер и ќе ги променат нивните профилни слики на нивните одделенски грбови. Содржините кои не се итни нема да бидат објавени. Кралското семејство ќе ги објави плановите за погребот на кралицата, кој ќе се одржи 10 дена по нејзината смрт.

Премиерот ќе биде првиот член на владата што ќе даде изјава. Сите останати членови на владата не смеат да коментираат ништо додека не се огласи премиерот. Министерството за одбрана ќе организира салутирање со оружје на сите поздравни страници. Ќе биде прогласена национална минута молчење.

Премиерот потоа ќе има аудиенција кај новиот крал, а во 18 часот кралот Чарлс ќе и се обрати на нацијата.

Во исто време, богослужба ќе се одржи во катедралата Свети Павле во срцето на Лондон. Ќе присуствуваат премиерот и мал број министри. Се планира службата да изгледа спонтана.

Ден Д+1

Во 10 часот, ден по смртта на кралицата, Советот за пристапување – кој вклучува високи владини фигури – се состанува во палатата Сент Џејмс за да го прогласи Чарлс за нов суверен. Ќе бидат замолени да присуствуваат стотици тајни советници, вклучително и премиерот и министрите. Никој не смее да носи никакви украси.

Прогласот потоа ќе биде прочитан во палатата Сент Џејмс и Кралската размена во Лондон, потврдувајќи го Чарлс како крал. Парламентот ќе се состане за да договори порака со сочувство. Сите останати работи на Собранието ќе бидат во прекин 10 дена. Пратениците ќе и оддадат почит на кралицата во Долниот дом.

Во 15:30 часот премиерот и кабинетот ќе имаат аудиенција кај новиот крал. На министрите ќе им се каже да не ги носат сопружниците.

Ден Д+2

Ковчегот на кралицата ќе биде донесен во Бакингемската палата. Ако кралицата умре во Сандрингам, резиденција во Норфолк, источна Англија, телото ќе биде однесено со кралски воз до станицата Сент Панкрас во Лондон, каде што нејзиниот ковчег ќе го пречекаат премиерот и министрите од кабинетот.

Доколку почине во Балморал, Шкотска, ќе се активира операцијата Еднорог, што значи дека нејзиното тело ќе биде пренесено во Лондон со кралски воз што е можно поскоро. Во спротивно, ќе биде иницирана друга операција што укажува дека ковчегот ќе биде пренесен со хеликоптер. Премиерот и министрите ќе присуствуваат на приемот за пречек на ковчегот со телото на кралицата.

Прогласите ќе се читаат во децентрализираните администрации. Оддавањето почит најверојатно ќе продолжи во Собранието.

Ден Д+3

Во утринските часови кралот Чарлс ќе прима сочувство во Вестминстерската сала. Попладне ќе тргне на турнеја низ Обединетото Кралство, која ќе започне со посета на шкотскиот парламент и богослужба во катедралата Сент Џајлс во Единбург.

Ден Д+4

Чарлс ќе отпатува за Северна Ирска, каде што ќе прима сочувство во замокот Хилсборо и ќе присуствува на богослужбата во катедралата Света Ана во Белфаст. Ќе се одржи проба за операцијата Лав, поворката на ковчегот од Бакингемската палата до Вестминстерската палата.

Ден Д+5

Поворката од Бакингемската палата до Вестминстерската палата ќе тргне по свечена рута низ Лондон. По пристигнувањето на ковчегот ќе се одржи служба во Вестминстерската сала.

Ден Д+6 до ден Д+9

Телото на кралицата ќе лежи во Вестминстерската палата три дена, во операција со кодно име „Перо“. Нејзиниот ковчег ќе биде изложен на подигната кутија позната како катафалк во средината на Вестминстерската сала, која ќе биде отворена за јавноста 23 часа на ден. Влезници ќе се издаваат за ВИП личности за да можат да имаат свои термини.

На ден Д+6 ќе се одржи проба за државната погребна поворка. Ден Д+7 е денот кога кралот Чарлс ќе отпатува во Велс за да прими сочуства и таму во велшкиот парламент и да присуствува на службата во катедралата Ландаф во Кардиф.

Во овој период владините ресори ќе бидат зафатени со големи подготовки за погребот. Документите покажуваат дека иако владата има капацитет успешно да ги спроведе сите активности околу погребот, постојат стравувања дека тоа би можело да биде предизвик. Министерството за надворешни работи има задача да го организира доаѓањето на шефови на држави и ВИП личности од странство. Сега, поради пост-ендемијата, постои дополнителна загриженост за тоа како да се организира и управува со влезот на толку многу луѓе во земјата.

Министерството за внатрешни работи е одговорно за безбедносните аранжмани, а владиниот Секретаријат за национална безбедност и разузнавање ќе биде на готовност за каква било зголемена закана од тероризам.

Одделот за транспорт изрази загриженост дека бројот на луѓе кои би можеле да дојдат во Лондон може да предизвика големи проблеми за транспортната мрежа.

Премиерот и кралицата се договорија денот на државниот погреб да биде „Ден на национална жалост“.

Ден Д+10

Самиот погреб ќе се одржи во Вестминстерската опатија. Напладне ќе се одржи двоминутно молчење во целата земја. Церемонии ќе се одржат во Лондон и Виндзор. Богослужбата ќе се одржи во Виндзор во капелата Свети Џорџ, а кралицата ќе биде погребана во меморијалната капела на кралот Џорџ Шести.