Чад се ширише од казиното во хотелот Мериот лоциран на скопскиот плоштад. На првичните фотографии од настанот се гледа дека се уште не е ноќ, односно жоќарот се случил пред 20 часот. Според првичните информации чадот почнал да се шири од казиното Фламинго.

Во меѓувреме, персоналот и вработените излегле надвор од зградата, а бил исклучен напонот со електрична енергија.

Подоцна стигна и пожарна кола, но засега нема информации за што пточно станува збор.