Честитки на македонски јазик за победата на проф. д-р Гордана Силјановска-Давкова, вчера, 9 мај 2024 година на социјалната мрежа Фејсбук, упати претседателот на Република Франција, Емануел Макрон. Во честитка се потенцира француската поддршка за Македонија кон целосна евроинтеграција при што е наведено следново:

„Се отвора нова страница кај нашите македонски пријатели.

Ја поздравувам храбрата посветеност на Стево Пендаровски, а на Гордана Силјановска Давкова ѝ ги упатувам моите срдечни честитки за изборот за Претседател.

Франција остнува на страната на Македонија за да ја придружува во реформите и нејзината европска иднина.“

Професорката Гордана Силјановска-Давкова упати благодарност за честитиката на македонски и на француски јазик, истакнувајќи ја улогата на Франција како една од основачите на ЕУ и потенцирајќи дека како претседателка ќе се залага за градење на консензус кој ќе овозможи македонските граѓани да живеат европски. А исто така, ја потенцира и билатералната соработка за зајакнување македонско-француските односи. Во одговорот на професорката Гордана Сиљановска-Давкова стои:

„ Претседателе Макрон, Ви благодарам за честитките! Франција, како една од земјите основачи на ЕУ има најважна улога и одговорност за успех на европскиот проект. Вашата поддршка се надевам ќе го отвори патот на Македонија кон Европа, а она што можам да се заложам е дека ќе градам консензус за реформи кои ќе им овозможат на македонските граѓани да живеат европски. Воедно, како две пријателски земји во мојот мандат ќе работам на зајакнување на билатералните односи, особено економската, културната и научната размена.

Cher Président Macron,

Je vous remercie gentiment pour les félicitations! La France, en tant que l’un des pays fondateurs de l’UE, a le rôle et la responsabilité les plus importants dans la réussite du projet européen. J’espère que votre soutien ouvrira la voie de la Macédoine vers l’Europe, et ce que je peux promettre, c’est que je bâtirai un consensus sur des réformes qui permettront aux citoyens macédoniens de vivre à l’européenne. Puisqu’il s’agit de deux pays amis, au cours de mon mandat, je plaiderai en faveur du renforcement des relations bilatérales, notamment des échanges économiques, culturels et scientifiques.“

Благодарност за честитката со истата содржина, професорката Гордана Сиљановска-Давкова упати ѝ на социјалната мрежа Х.