Поранешниот премиер  Алексис Ципрас на конференцијата во Атина призна дека ако неговиот пријател Зоран Заев не прифател да го промени името на својата држава, Грција ќе била под голем притисок да го признае уставното име на Македонија.

Не само што беше вистинското време туку ако не го потпишевме договорот работите можеа да„скиснат“, не само да созреат затоа што шест години подоцна работите многу се променети.Се прашувам ако денес дури и скандинавските земји сакаат да се прикклучат во НАТО каков ќе беше притисокот врз Грција.Без оглед кој е на власт ќе бевме под притисок да го прифатиме уставното име на нашата соседна земја-си призна Ципрас пред Заев.