Д-р Роберт МАЛОУН

(Д-р Роберт Малоун, имунолог, вирусолог, еден од најголемите светски експерти во оваа област, изумител на МНРА технологијата која сега се применува и кај некои вакцини против корона вирусот, во својата последна колумна објансува зошто САРС КОВ 2 вирусот се врати кај претседателот Бајден откако четиридена по ред беше негативен, и иако во меѓувреме беше лечен со антивирусното „чудо“ од лек на Фајзер – Паксловид. Проблемот не е само медицински – да го лечиш првиот човек на најмоќната земја на светот со лек кој безмалку е чудотворен, а потоа да констатираш и дека тоа не е баш така – воопшто не е пријатна ситуација. Д-р Малоун објаснува што се случило)

Претседателот Бајден продолжува да го засолнува вирусот ЛОВИД-19 (САРС-КоВ-2) во своето тело. Тој првпат се заразил со КОВИД-19 на 21 јули, две и пол недели пред сегашноста. Дали е ова поради имуносупресија – поради бустер дозите – или поради некоја друга причина? Како и да е, режимот на единствениот антивирусен лек на Паксловид, исто така, може да предизвика вирусот да остане во неговото тело долго време, ефект кој инаку се нарекува „ефект на враќање“.

„Хипотезата е дека имунолошкиот систем немал шанса да го види вирусот во неговата целосна изложеност, бидејќи Паксловид ја потиснал репликацијата на почетокот на болеста“, вели д-р Робертс. Научниците ги проучуваат ефектите од подолго времетраење на третманот, подолги периоди на изолација и други начини на справување со проблемот, додава тој. (Д-р Скот Робертс, специјалист за заразни болести од Јеил Медицина.)

Верувам дека зборот „ефект на враќање“ е погрешен назив во овој контекст. Вирусот никогаш не го напуштил телото на претседателот Бајден. Сè уште циркулира, само некое време бил на прилично незабележливо ниво. Што би можело да тргне наопаку? О, знам! Вирусите отпорни на Паксловид се мрестат, популацијата на вирусот експлодира и потоа се забележува ефектот на „враќање“ – само овој пат со соеви отпорни на Паксловид.

Производителот на Паксловид – Pfizer и Управата за храна и лекови ги признаа извештаите за повратни случаи на КОВИД-19 поврзани со лекот.

Ова е навистина најлошото сценарио за единствен механизам на дејство на лекот што се користи како терапија против КОВИД-19, како што е подетално опишано подолу.

Но, не само што Паксловид предизвикува вирусот да опстојува наоколу со недели, туку и не функционира многу добро. Но тоа не го спречува Бајден. Оттука: „Предупредување! Бајден го турка Паксловид, лекот на Фајзер“

По пуштањето во јавност, Pfizer рече дека нивниот нов антивирусен лек Паксловид ја намалил хоспитализацијата и смртта за 90%. Ажурирана, понова анализа од 1.153 пациенти (од можни 2.246 пациенти) покажа слабо, незначително намалување на релативниот ризик од 51%.

Анализата на подгрупата на 721 вакцинирана возрасна личност со најмалку еден фактор на ризик за прогресија до тежок КОВИД-19 покажа незначително релативно намалување на ризикот во хоспитализацијата или смртта (третманска група: 3/361; плацебо: 7/360).

Како можеме да ја контролираме еволуцијата на отпорноста кон лекови на САРС-КоВ-2?

САРС-КоВ-2 (причина за КОВИД-19) е РНК вирус, исто како што ХИВ е РНК вирус. РНК вирусите еволуираат многу брзо и имаат многу генетски мутации. И исто како ХИВ, вирусот КОВИД-19 еволуира толку брзо што еволуира веднаш од терапијата со лекови со еден „механизам на дејство“ (единствено средство). Кога пациентот почнува да зема Паксловид, се чини дека лекот спречува многу од вирусите да се репродуцираат. Бидејќи некои од новите мутации имаат одредено ниво на отпорност на лекот, некои вируси навистина преживуваат. Поради брзата еволуција на КОВИД-19, вирусот брзо реагира на притисоците за селекција. Значи, вирусите што се случува да го преживеат лекот, се фаворизираат, а потоа резистентни вирусни соеви се развиваат кај пациентот. Кога пациентот е имуносупримиран и не го исчистува вирусот (како што се чини дека се случува со Паксловид), тогаш оваа еволуција има подолга патека за еволуирање пред вирусот да биде исчистен од телото. Овие нови соеви потоа се шират низ популацијата. Значи, другите луѓе можат да се заразат со лозата отпорна на мутант за бегство. Се раѓа нова варијанта.

Кога терапијата со единечна доза на ХИВ не успеа, лекарите набрзо сфатија дека основната еволутивна теорија води до решение од оваа дилема. Тоа е дека еволуцијата на резистентни вирусни соеви може да се одложи со препишување терапија со повеќе лекови. Тоа е причината зошто толку многу документи за ран третман со повеќе лекови КOВИД-19 користат коктели со лекови.

Па, зошто FDA, знаејќи го ова – не избра да ги исклучи имунокомпромитирани лица од употреба на лекот?

Тешко имунокомпромитирани пациенти може да доживеат долги периоди на репликација на САРС-КоВ-2, што може да доведе до брза вирусна еволуција. Постои теоретска загриженост дека користењето на еден антивирусен агенс кај овие пациенти може да произведе вируси отпорни на антивирусни лекови. Потребни се дополнителни студии за да се процени овој ризик. Улогата на комбинираната антивирусна терапија или подолгото времетраење на третманот во лекувањето на сериозно имунокомпромитирани пациенти сè уште не е позната.

Во моментов, пациентите кои го консумираат лекот Pfizer како терапевтски лек со еден агенс го зголемуваат ризикот од репликација на вирусот- мутанти кои можат да му побегат на лекот, на имуниот систем на човекот и на вакцината. Ако сакате пример за тоа како функционира ова – само погледнете го претседателот Бајден и неговиот сегашен план за лекување. Тоа се две и пол недели од како вирусот циркулира во неговото тело. Тој вирус почнал да се развива за да избега од лекот и/или неговата вакцина.

Сега, она што го научивме и од ХИВ е дека вирусот мутира толку брзо, што тоа се случува веднаш по примената вакцина – особено кај имуносупримирани пациенти, кои не го отстрануваат брзо вирусот. Потоа се создаваат мутанти кои се отпорни на вакцината. Значи, фактот дека Паксловид го продолжува претстојот на вирусот во телото може да доведе само до повеќе мутанти кои избегале од вакцината.

Некој би помислил дека Фајзер и Модерна всѕшност сакаат да ја продолжат епидемијата… Но, тоа би било премногу цинично, дури и за нив, нели?

„Мислам дека некои лекари, за жал, го отпишаа Паксловид како опција што не е добра за пациентите, а та го сторија врз основа на погрешна перцепција“, рече Џенифер Нуцо. епидемиолог и директор на Пандемскиот центар на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот Браун и додаде: „Само се грижам дека им одземаме на луѓето важна алатка з анивното здравје“.

А, јас, пак, само се грижам дека службениците за јавно здравје нема да се мачат да ја читаат научната литература, да разберат кога еден лек е ефикасен и што го прави да биде ефикасен и да научат некои основни принципи за вирусологијата. Кога некогаш ќе научат?