Двајца американски ветерани, двајцата од државата Алабама, кои беа во Украина за да учествуваат во војната со Русија, се водат за исчезнати неколку дена и можеби се заробени од Русите, јавија американски медиуми. Тие се повикуваат на нивните роднини и членови на американскиот Конгрес, со кои контактирале нивните роднини.

Тоа се 27-годишниот Енди Таи Нгок Вин, поранешен маринец и 39-годишниот Александар Друки, кои заедно се бореа против Русите северно од Харков. Нивните роднини немаат слушнато со нив од 8 јуни. Мајката на Драки изјави за Си-Ен-Ен дека сугерирала дека двајцата биле заробени, но тоа не е потврдено.

Двајца членови на американскиот Конгрес, Тери Севел и Роберт Адерхолт изјавија дека биле во контакт со роднините на исчезнатите Американци и Стејт департментот. Портпаролот рече дека американската дипломатска мисија внимателно ја следи ситуацијата, во контакт со украинските власти и ги проверува информациите дека проруските сепаратисти заробиле најмалку двајца американски државјани.