Унгарската владејачка партија Фидес предложи закон за забрана на ширење на содржина, за која вели дека промовира промена на полот или сексуалноста во училиштата, што критичарите го сметаат за потег што потсетува на рускиот закон за „геј пропаганда“ од 2013 година. Со изборите на почетокот на 2022 година и промовирање на силнa христијанскo-конзервативна агенда, од минатата година се сврте посилно против ЛГБТ + заедницата.

Полската владејачка партија ПиС, главниот сојузник на Фидес во Европската унија, зазема сличен став со години.

Неодамнешниот амандман на пратениците на Фидес во предложениот закон за казнување на педофилијата вели дека на децата под 18 години не треба да им се покажува порнографска содржина или каква било содржина што промовира промена на полот или хомосексуалност. Ова исто така важи и за рекламирање, се наведува во законот.

Исто така се предлага да се направи список на организации кои ќе бидат единствените што ќе имаат право да одржуваат предавања за сексуално образование во училиштата.