Познатиот кардиолог и доктор на медицински науки Сашко Кедев и поранешната министерка за култура Ганка Цветанова се искачија на Аконкагва, највисокиот врв во Аргентина и втор највисок во светот со 6.962 метри надморска височина.

Кедев вторпат го освојува врвот на највисоката планина во Јужна Америка.