Хуманитарната организација Save the Children објави дека еден од нејзините камиони со помош поминал преку граничниот премин Рафах во Газа.

Друг камион со уште 45.000 шишиња вода најверојатно ќе помине во наредниот ден, велат од добротворната организација.

Тие чекаат да преминат во Газа од 16 октомври, според Save The Children.

Џејсон Ли, од Save The Children, рече: „Иако секој дел од помошта што стигнува до семејствата во Газа е важен, сегашната стапка на испорака не е доволна.

„Мора да има постојан безбеден премин за хуманитарна помош и персонал, и тоа мора да се случи сега. Времето чини животи“.