Израелската војска соопшти дека убила „голем број терористи кои излегувале од окното на тунелот во Појасот Газа“, во близина на преминот Ерез меѓу Израел и Газа.

Израелските војници се соочија со вооружените лица на Хамас додека тие излегуваа од тунелот, соопштија израелските одбранбени сили во објава на Телеграма.

Преминот Ерез го поврзува Израел со северот на Газа. Во објавата на ИД се вели дека претходно „илјадници жители на Газа влегле во Израел заради работа или медицински третман“.

„Хамас изгради тунели во близина на преминот Ерез за да може да го нападне хуманитарниот премин и да им наштети на сите во областа, Израелци и Палестинци подеднакво“, тврди израелската војска.

Во објавата, Израел рече дека неговите операции во Газа продолжуваат. Сликите што ги објави претходно покажаа цистерни во близина на водата на западниот брег на Газа.

Нашата анализа ги поставува сликите – вклучително и онаа подолу – веднаш внатре во границата меѓу Израел и Газа. Ова е во северо-западниот агол на Газа, област каде што се пријавени судири меѓу ИД и Хамас од двете страни.