Финците в недела излегуваат на гласање за да изберат нов претседател, чија улога во водечката надворешна политика е засилена со зголемените тензии со соседна Русија по војната во Украина.

Променливиот геополитички пејзаж во Европа ќе биде главната грижа за новиот шеф на државата, кој исто така дејствува како врховен командант на вооружените сили на Финска.

Двајца врвни политичари се дел од деветте кандидати – поранешниот конзервативен премиер Александар Стуб и поранешниот министер за надворешни работи Пека Хависто од Партијата на зелените, кој се кандидира како независен.

Анкетите покажуваат дека двајцата најверојатно ќе се соочат во вториот круг на гласање на 11 февруари.

Одѕивот на гласачите за претседателските избори во Финска е вообичаено околу 70 отсто.

Односите меѓу Москва и Хелсинки се влошија по руската инвазија на Украина во 2022 година, што ја натера Финска да се откаже од децениското воено неврзување и да се приклучи на НАТО во април 2023 година.

Русија, со која Финска ја дели границата долга 1.340 километри, веднаш предупреди на „контрамерки“. Неколку месеци подоцна, во август 2023 година, Финска забележа прилив на мигранти кои влегуваат преку нејзината источна граница без визи.

Хелсинки тврди дека Москва ги турка мигрантите во хибриден напад за да ја дестабилизира. Финска ја затвори својата источна граница во ноември.

фото: МИА архива