Израелските одбранбени сили соопштија дека се вклучени во борба со борците на Хамас во центарот на градот Газа.

„Војниците наидоа на непријател вкоренет во срцето на станбените населби, болници, училишта и градинки и напади во цивилната инфраструктура“, се вели во соопштението на ИДФ.

„Војниците се судрија со десетици терористи, борејќи се со нив и ги елиминираа повеќето. Војниците, исто така, уништија тунели, ја презедоа контролата врз командните центри на Хамас, запленија разузнавачки материјал што го користеше организацијата и погодија дополнителни згради од кои терористите пукаа кон војниците на ИДФ“, се вели во соопштението.