Игор Јуриќ, претседателот на Центарот за исчезнати и малтретирани деца, ја шокираше јавноста кога презентираше нови детали и стави до знаење дека шансите се мали, но дека е можно малата Данка да е жива.

– Како организација, не можеме да дозволиме оваа приказна да се протне под тепих и едноставно да исчезне. Имаме некакво признание без материјален доказ. Ниту еден нормален граѓанин не може да помисли дека тоа не може да му се случи утре. Лично се надевам дека некаде ќе се најде, бидејќи имало такви случаи, иако шансите се многу мали и свесни сме за тоа, но зошто да не се случи чудо и зошто таа не би била жива. Се надевам дека детето е на друго место.

Адвокатот Горан Петронијевиќ посочува дека обвинителството го нема признанието на осомничените.

– Не знам во каква форма е тоа признание, дали е пред полиција, а претпоставувам дека е, затоа што имам информации дека никој од нив не дал одлучувачко признание пред обвинителството. Тоа е друг проблем, не требаше да излезе во јавноста и толку – вели адвокатот и додава дека нема можност за прикривање на доказите.

На прашањето колку долго осомничените можат да бидат во притвор, адвокатот Петронијевиќ вели:

– Тие можат да бидат во притвор до шест месеци без обвинение, а потоа судот одлучува дали ќе го продолжи притворот – заклучи адвокатот Петронијевиќ во емисијата „Уранак“ на српска телевизија.

Истрагата за судбината на Данка Илиќ (2) тргна во друг правец откако осомничениот Срѓан Јанковиќ (50), од селото Лука, по долго време реши повеќе да не се брани молчејќи во обвинителството, туку да ја изнесе својата одбрана.

Имено, Јанковиќ е уапсен на 6 април, а на распитот во полиција го признал делото, за подоцна пред обвинителот да го негира делото тврдејќи дека никогаш не го видел девојчето.