Фердинанд oд Словенија на 10 мај го прослави својот 80-ти роденден. По тој повод ги поканил роднините и пријателите во гостилница и им приредил не само забава, туку и изненадување кое веројатно нема да го заборават до крајот на животот.

„Беше како на филм“, изјави за sobotainfo.com еден од гостите на роденденската прослава и додаде:

„Кога еврата почнаа да летаат во воздух, прво мислевме дека е хартија или ѓубре. На изненадување на сите, тоа не беше обична хартија, а камоли ѓубре. Тоа беа пари. Многу пари!”

Фердинанд на 24 години ја напуштил родната Долња Бистрица и го започнал својот живот. Патот го однел во Канада, каде што работел како заварувач и монтер на парно греење, а во 2006 година се пензионирал како мајстор.

Меѓутоа, Фердинанд „преку океанот“ се збогатил и со недвижен имот. Затоа, на прославата на својот 80-ти роденден, решил да сподели дел од ова богатство.

Почнало прилично пристојно. Фердинанд првично требало да им ги подели парите на своите блиски роднини, но на крајот фрлал пари во воздухот и за другите гости. Вкупно потрошил дури 600.000 евра, од кои најмалку 10.000 евра за трошоци за угостителство, музика, лотарија, „топчиња“ од долари.

Не е познато колку гости имало на прославата, пренесува „Н1“.

За време на прославата на роденденот, тој најпрвин организирал богата лотарија, на која сите гости (и домаќини во гостилницата) при пристигнувањето, покрај аперитивите, влечеле ливче и добилае убави награди, главно ваучери, одмор… Особено интересни биле банкнотите од еден американски долар. Илјада такви банкноти замотал во форма на топчиња и ги расфрлал по масите и меѓу гостите.

„Некои мислеа дека е ѓубре и неволно набљудуваа се, а други ревносно го подигнаа овој „отпад“. Некои се крстеа, други останаа во шок“, вели тој.

Кога дознале за што се работи, почнала општа гужва.

„На крајот сите ги собираа топчињата“, вели Фердинанд.

Роден е во виорот на Втората светска војна, животот не го разгалил. По завршувањето на основното училиште почнал да учи за ѕидар како чирак. Поради здравствени проблеми подоцна го избегнал воениот рок. Потоа се вработил како курир во некогашното одделение ЧЗП. Како што вели, му советувале да го продолжи образованието за да добие подобра работа, но во 1967 година решил да замине во Австрија. Сепак, по само осум месеци решил да ја промени државата.

Овој пат на 24-годишна возраст решил да си ја побара среќата во Канада. Прво се вработил на кратко во една текстилна фабрика во Монтреал, каде што добивал само 45 центи на час, а по само два месеци заминал во Торонто, каде било многу подобро. Бил заварувач и мајстор за централно греење, но работел и неколку други споредни работи.

Повторно, како што објасни, бил чирак, за што не жали, бидејќи научил многу, особено заварувањето на различни материјали, што било многу важно за еден голем индустриски град. Во принцип, тој многу го подобрил своето знаење, а кога се вработил во рафинерија за нафта, неговата плата била 65 долари на час.

Тој се пензионирал во 2016 година од позицијата домар, која ја извршувал на еден од универзитетите во Торонто. Тогаш конечно можел да се посвети на своето омилено хоби, скапите и ретки автомобили. Имено, тој стекнал богатство на сосема поинаков начин – преку недвижен имот.

Со оглед на тоа што напорно работел, пари имал се’ повеќе и повеќе, па решил да почне да купува недвижен имот. Прво зел блок со осум стана, а по неколку години уште еден нов блок со 15 апартмани. Самиот ги одржувал и изнајмувал. Но, за да го прошири бизнисот подигнал поголем долгорочен заем за да може да купува имоти, да ги развива и да ги продава по повисока цена. Тој заработил околу 2.000.000 долари од продажба на куќи, а некои пари од други имоти.

„Иако имав многу работа, често доаѓав во Словенија и горд сум на тоа. Така беше и овој пат, кога сакав да го прославам роденденот со најблиските пријатели. Повеќе од 70 роднини и неколку пријатели и соседи дојдоа. Беше и мојот пријател од Канада, одличниот водоинсталатер Јанез Плол, со кого се дружам 55 години. Беше уникатно на роденденската прослава“, објасни Фердинанд, пишува порталот „Словенске новице“.