Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 13 март.

Денеска е Пренос на моштите на св. Никифор.

Свети Никифор бил цариградски патријарх во времето на императорот-иконоборец Лав Ерменецот. Заради неговото право исповедање на верата во поглед на почитувањето на иконите тој бил сменет од императорот и заточен на островот Проконис, каде и се упокоил во 828 година.

По 12 години, кога повампиреното иконоборство било конечно победено, новиот цариградски патријарх Методиј ја убедил императорката Теодора да ги пренесе моштите на свети Никифор во Цариград и да ги постави во црквата Св. Апостоли.

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР: Денеска е Св. Монтан и Максима.

Во 304 година, во времето на прогонствата на Диоклецијан, поради верувањето во Христос свети Монтан и Максима биле мачени, убиени и фрлени во реката Сава.