Специјалниот претставник на ЕУ за дијалог меѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак, разговараше во Њујорк со генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш и со претседателот на 78. заседание на Генералното собрание на ОН, Денис Френсис.

Тема на разговорите била ситуацијата на Западен Балкан и претстојната работа на Генералното собрание на ОН.

Лајчак го информираше Гутереш за неговата работа и посочи дека го цени разбирањето на Гутереш за развојот на настаните во Западен Балкан.

„Имав можност да го информирам за мојата актуелна работа и благодарна сум за неговиот голем интерес и длабокото разбирање за развојот на настаните во Западен Балкан“, напиша Лајчак синоќа на платформата Х.

Лајчак изјави дека разговорот со Францис бил корисен и во вистинско време, кога Западен Балкан е позастапен од претходно на агендата на Генералното собрание на ОН.

По средбата, Францис на мрежата Х напиша дека со Лајчак разговарал за претстојната седница на Генералното собрание, вклучувајќи ја и нацрт-резолуцијата за Сребреница.