Од денешниот празник на муслиманите Рамазан – Бајрам. Се разбира без почитување на мерките. Но, за разлика од литијата во Струга, овј пат нема организирана хајка на дежурните врескала на СДСМ.

Инаку, ИВЗ и нејзините верници најавија дека немаат намера да почитуваат никакви забрани и мерки, а МВР во ваква ситуација единствено што можеше да стори е да влезе во „војна“ или отстрана да го следи настанот, а потоа Јавното обвинителство, ако има способност и политичка дозвола од СДСМ, а нема и нема да има, да ги гони прекршителите на мерките согласно член 206 од КЗ.