Македонското знаме се развиори на Аконкагва, највисокиот врв во Јужна Америка. Македонските планинари Филип Христов, Лазо Миновски, Зоран Усприцов и Зоран Николов завчера го освоија врвот Аконкагва висок 6.962 метри.

По овој планинарски подвигот, Лазе Миновски на Инстаграм објави фотографија и откри дека искачил три од седумте највисоки светски врвови, што е сон на многу планинари.

Објавуваме повеќе фотографии од оваа планинарска експедиција во Јужна Америка:

makedonci-se-iskachija-na-akonkagva-6-962m-i-go-razviorija-znameto-na-najvisokiot-vrv-vo-juzhna-amerika-04.jpg

makedonci-se-iskachija-na-akonkagva-6-962m-i-go-razviorija-znameto-na-najvisokiot-vrv-vo-juzhna-amerika-02.jpg

makedonci-se-iskachija-na-akonkagva-6-962m-i-go-razviorija-znameto-na-najvisokiot-vrv-vo-juzhna-amerika-02_1.jpg

makedonci-se-iskachija-na-akonkagva-6-962m-i-go-razviorija-znameto-na-najvisokiot-vrv-vo-juzhna-amerika-03.jpg