Мицкоски денеска во Гевгелија:

Ние рековме ќе му дадеме шанса на процесот 17 октомври е денот кога завршува концесијата, 17 октомври е денот кога завршува трпението на ВМРО-ДПМНЕ, 17 октомври е денот денешен кога јас овде пред вас стојам и ви велам придружете ни се од денес да изгрее она вистинското сонце на слободата во Македонија да си ги победиме на следните предвремени парламентарни избори.

Но, до тогаш не очекувајте дека овие арамии овие камиказа политичари сами по себе ќе заминат ни треба обединување ни треба улицата ни требаат плоштадите треба да се помине секој дом на нашите сограѓани да им кажеме дека ние сме поинакви дека ги научивме лекциите од минатото дека можеме поинаку затоа што Македонија затоа што ние затоа што тие заслужуваат поинаку.

Само така можеме да успееме и никако поинаку од денеска 24 часа на ден ве молам нашиот дом ќе биде плоштадот улицата вратата на нашите соседи на нашите сограѓани ширум цела Македонија. 17 Октомври е денот кога заврши трпението на ВМРО-ДПМНЕ од денеска ќе се сетат и а 1892 и на причините зошто таа 1892 е важна.

Затоа што денеска ќе ги потсетиме ќе ги потсетиме за битката за Македонија. Ова е нашата битка ова е битката на нашата генерација без разлика дали имаме 5 50 55 или 80 години. Сите сме ние денес иста генерација и делиме иста судбина. Од денеска почнува последната пресметка од денеска ја најавувам големата победа на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата за подобра Македонија. Од денеска ве повикувам секој оној кој мисли дека политиките на Зоран Заев и на СДСМ се погрешни го повикувам да ни се придружи без разлика дали е Македонец, Албанец, Турчин ,Ром Влав, Бошњак, Србин без разлика нека ми простат останатите кои што не ги поменав без разлика дали е некој од редовите на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата за Македонија или е некој од редовите на СДСМ и нивната коалиција ако сте незадоволни ако мислите дека вашата иднина е загрозена повелете придружете ни се нашите врати за вас се отворени.

Ајде заеднички да ја победиме оваа битка ова е битката за третиот Илинден и за нова поинаква модерна Македонија. Македонија каде што секој ќе има подеднаква шанса, Македонија силна држава каде што ќе има силни индивидуи.

Сите вие кои што мислите дека овие камиказа арамиски политики на Зоран Заев и СДСМ се погрешни дојдете,сите пак вие кои што мислите дека она што денес го прави СДСМ и Зоран Заев, ве почитуваме и ќе ве почитуваме и во иднина но мислиме дека грешите почитувајте го и вие нашето мислење. А дека грешите ќе се уверите на следните предвремени парламентарни избори кога доаѓа обновата на Македонија и една огромна голема победа предводена од коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ. Сосема на крај сакам уште еднаш да ви се заблагодарам што одвоивте дел од вашето време овие 20 тина минути се надевам не беа попусто потрошени се надевам дека го задржав вашето внимание.

Ве молам правилно да ме разберете ова е можеби најголемиот предизвик во независна и суверена Македонија сега не е време за очајување не е време за тажење туку време за обединување под бајракот на државата со лавот на срцето и кон една голема победа на ВМРО-ДПМНЕ.