Денеска во Минхен ќе започне 59. Минхенска безбедносна конференција, на која ќе учествуваат голем број високи меѓународни претставници, шефови на држави и влади, министри, како и претставници на меѓународни организации и граѓански сектор.

Во текот на трите дена од конференцијата во хотелот „Бајеришер Хоф“ во Минхен, учесниците ќе разговараат и за најголемите предизвици на надворешната и безбедносната политика. 

„Клучната тема на овогодинешната безбедносна конференција ќе биде руската инвазија врз Украина, како пресвртница во глобалната политика и најголемиот европски безбедносен предизвик, како и други прашања“, најавија организаторите.