Грчкиот весник Лаки фони на денешен ден во 1946 година објавил како грчките власти се справувале со Македонците од Егејскиот дел на Македонија.

Весникот Лаки фони, орган на Бирото на Комунистичката партија на Грција за Македонија, објави дека од 12 февруари 1945 година до 12 февруари 1946 година од грчките власти и терористичките банди биле убиени 1.300, затворени 20.000 и прогонувани 200.000 луѓе.

Од убиените 200 биле од Македонија, а од убиените од Леринско, во Костурско и во Соровичко – 98 отсто биле Македонци.

Денес, осум децении подоцна, апсурдно е, но се уште некои од соседите го оспоруваат идентитетот на Македонците, македонскиот јазик и македонската историја.

(Подготви: Д. Г.)