На Германија ѝ недостигаат над 400.000 работници годишно

/ 07.06.2023

Додека неговите работници брзаа да го исполнат рокот, Андре Шулте-Судхоф направи нешто што не го направил повеќе од 20 години – се приклучил на производната линија во неговата фабрика во близина на Минстер.

„Ова е прилично бизарно“, изјави 46-годишниот директор во интервју за Блумберг, но имајќи предвид дека покрај 200 вработени му недостасуваат најмалку 15 работници, а имајќи ги предвид финансиските казни доколку не ги исполнат договорени количини, друга опција немаше. За семејната компанија на Шулте-Судхоф, Шуко и илјадници други ширум Германија, ваквите тесни грла стануваат сѐ почести и поштетни.

„Можевме да продадеме многу повеќе, но ни недостасува работна сила“, додаде Шулте-Судхоф. Според проценките на истражувачкиот институт на германската влада, бројот на работници во земјата со 47 милиони жители ќе престане да расте. Можеби веќе и престанал да расте.

И тој момент ќе биде врв на економскиот суперциклус што ја претвори земјата опустошена од војната во продуктивна сила и една од најбогатите земји во светот. Што и да следи, ерата во која генерации Германци можеа да видат пораст на нивниот животен стандард со постојан раст на работоспособното население се ближи кон крајот.

„Тие денови поминаа. Темелите за понатамошен раст на просперитетот пропаѓаат“, објави развојната банка KfW на почетокот на оваа година.

Без голем напредок, работоспособното население во Германија драстично ќе се намали во наредните години, што ќе го поткопа економскиот раст, ќе ги зголеми инфлациските притисоци и ќе постави особено тешки предизвици за производствените компании како Шуко кои се столбот на најголемата европска економија.

Во текот на следната деценија, понудата на работна сила ќе се намали за три милиони луѓе, или 7%, освен ако Германците во пензија не бидат заменети со значителен прилив на мигранти.

Само за да ја одржи сегашната ситуација, на Германија и требаат 400.000 новодојденци годишно. Иако оваа бројка беше постигната во различни периоди во минатото, миграцијата во Германија беше поттикната од бегалците од земји како Сирија и Украина.

И по ваквите искуства, гласачите се скептични за ветувањата дека миграцијата може да го поттикне растот. Ова беше тврдено уште во 2015 година, но само околу половина од бегалците кои пристигнаа за време на тој бран нашле работа пет години подоцна.

Шулте-Судхоф ја споредува кризата со климатските промени: забавена, апстрактна катастрофа што креаторите на политиката ја очекуваат со години. Како и со глобалното затоплување, тој вели дека предложените решенија изгледаат несоодветни. „На оваа тема не ѝ се посветува внимание. Приоритетите изгледаат малку луди“, рече Шулте-Судхоф.

Работоспособното население во Германија всушност го достигна врвот на крајот на минатиот век, но земјата успеа да го запре демографскиот пад на одредено време благодарение на пристигнувањето на милиони имигранти и зголемениот број жени кои наоѓаат работа. Но, и двата тренда сега исчезнуваат токму кога луѓето родени во годините по Втората светска војна се пензионираат.

Ова значи дека економијата ќе се потпира на зголемената продуктивност на работниците. Како резултат на тоа, вкупниот раст веројатно нема да надмине 1% годишно во наредните децении, според проекциите на Bloomberg Economics.

Меѓународниот монетарен фонд има слични мрачни прогнози. „Проблемите со стареењето на населението веќе постојат и ќе продолжат да се забрзуваат во наредните години“, им рече на новинарите во мај Кевин Флечер, кој ја предводеше неодамнешната мисија на ММФ во Германија.

Германија ќе се соочи со поголемо забавување на демографскиот раст од која било друга западна земја во следната деценија, според Bloomberg Economics. Само Јапонија – историски позатворено општество со пониска стапка на вработеност на жените и побрзо стареење на населението – е подалеку по оваа траекторија од Германија.

Двата главни лостови на располагање на политичарите се зголемување на бројот на работници и максимално искористување на оние кои веќе работат. И двете може да се покажат многу тешки.

Миграцијата е огромен благодет за германската економија и останува најверојатниот начин за промена на траекторијата на земјата. Министерот за труд Хубертус Хајл вети дека владата ќе ги преземе сите можни чекори за да привлече квалификувани работници. Но, бранот имигранти од Централна и Источна Европа се забавува бидејќи стандардот на живеење во тие земји се израмнува со Германија.

Земјата бележи зголемување на бројот на визи за квалификувани работници издадени во Индија, Филипините и Индонезија во текот на изминатата деценија. Хејл оваа недела патува во Латинска Америка со министерката за надворешни работи Аналена Баербок како дел од неговите напори да ангажира квалификувани луѓе.

Но, имиграцијата останува политички проблематично прашање и германското општество се бори да ги интегрира еден милион Украинци кои пристигнаа минатата година. Локалните власти велат дека училиштата се полни и нема доволно станови, додека поддршката за антиимигрантската партија Алтернатива за Германија е зголемена.

Официјални лица и директори, исто така, се обидуваат да убедат повеќе Германци да ја преземат работата. Во Италија, која треба да биде следната земја во Европската унија која ќе се соочи со сериозни демографски проблеми, само 40% од жените на работоспособна возраст се економски активни, што значи дека има дополнителна работна сила на која треба да се потпрат.

Но, Германија веќе го исцрпела тој ресурс. Стапката на вработеност на жените скокна за околу 10 процентни поени во текот на изминатите 30 години, ставајќи ја Германија на исто ниво со САД и над другите големи земји од ЕУ.

Една група која Германија би можела поуспешно да ја користи се луѓето на возраст за пензионирање. Иако нивниот број значително порасна од 2000 година, тој стагнира во последните неколку години. Помалку од 9% од Германците над 65 години работат, во споредба со речиси 20% во САД и приближно 25% од Јапонците. Со постепеното зголемување на старосната граница за пензионирање на 67 години до 2030 година, таа бројка треба да се зголемува, но полека.

Шулте-Судхоф рече дека неговата компанија се обидува да ги убеди долгогодишните вработени да продолжат да работат откако ќе достигнат возраст за пензионирање: „За среќа, некои се подготвени да го направат тоа. Во спротивно, ситуацијата би била уште полоша“.

Дури и ако Германија не успее да го зголеми бројот на работници, било од странство или со убедување на луѓето да го одложат пензионирањето, идниот раст сепак може да биде поттикнат од зголемувањето на производството на секој работник. Со години, не толку тајната предност на моќниот економски мотор на Германија е неговата завидна продуктивност, придвижувана од илјадници високотехнолошки инженерски и автомобилски компании, од помали фирми до светски моќници како Сименс и Фолксваген.

Но, по брзиот раст во децениите пред глобалната финансиска криза, германската продуктивност на трудот стагнира во последниве години. Порасна за помалку од 2% од 2015 година, во споредба со 8% во САД во истиот период, според Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

Еден од факторите е заостанувањето зад другите земји во транзицијата кон дигиталната ера. Индексот за дигитална економија и општество на Европската комисија ја рангира Германија на 13-то место од 27 земји-членки во 2022 година, што е едвај над просекот на ЕУ.

Феноменот ChatGPT поттикна нов бран на оптимизам оваа година дека вештачката интелигенција и роботиката би можеле да им помогнат на напредните економии како Германија да управуваат со нивното стареење на населението. Но, Шулте-Судхоф не мисли дека тоа ќе биде универзално решение.

Новата технологија може да ја зголеми продуктивноста, но сепак ви требаат квалификувани работници за сервисирање на роботи и поставување дигитална инфраструктура, вели Шулте-Судхоф, а тоа нè враќа на основниот проблем на земјата.

Високо-технолошките производствени и инженерски индустрии кои долго време беа во срцето на конкурентската предност на Германија, историски се опслужуваа со постојан проток на квалификувани работници во фалените стручни училишта и програми за стажирање. Но, младите Германци повеќе не сакаат да ги учат тие вештини.

Веќе има околу 100.000 работни места повеќе достапни од апликантите по значителниот пад во последните години. Сè повеќе млади луѓе наместо тоа избираат да студираат на универзитети, а пандемијата создаде дополнителни пречки за компаниите да најдат потенцијални кандидати.

Шулте-Судхоф ја гледа економската пресметка за преместување на неговите операции на подинамична производствена локација како Мексико, каде што би можел да ја искористи постојната понуда на квалификувани работници, но вели дека тоа не е за него: „Јас сум премногу патриот“.

И покрај тоа, тој е песимист за перспективите за неговата земја доколку нема голема промена како одговор на демографските предизвици: „Можеби ќе треба да се ограничиме економски и да прифатиме дека растот се случува на друго место“.


Од истата категорија