Во рамки на настанот кој што го организираат пријатели на Европа на 40 највлијателни личности под 40 години, овие три дена во Загреб разговараме за најзначајните теми за кои што се соочува Европа и ЕУ. Успеав во дискусиите да ја отворам темата која што се однесува на европските интеграции на Македонија. При што јасно утврдивме дека постојат две значајни пречки, прва секако е ветото кое што Бугарија го става на нашето членство во ЕУ. Но, втората е проблемот со високото ниво на корупција која што за жал го практицира оваа власт на СДСМ и ДУИ. И затоа се потребни промени и предвремени избори, изјави денеска за медиумите потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски.

Тој истакна дека разговарале и за новиот предлог кој што го даде претседателот на Франција, Макрон околу постоењето на условно кажано две сојузувања во Европа, едното во рамките на ЕУ и второто во една поширока политичка Европска заедница.

– Сметам дека за Македонија, членството во Европската Унија нема и не смее да има алтернатива, не смее да размислуваме на ниеден друг проект, освен на полноправно членство во Европската Унија. Затоа што тоа Македонија и Македонците и граѓаните на Македонија го заслужуваат. Во исто време, мора силно да се работи на борба со организираниот криминал корупција, воспоставување на функционален систем на владеење на правото и силни реформи, како и економско покренување на Македонија кои што ќе водат кон успешни преговори за членство со Европската Унија и членство во Европската Унија. Затоа што ако Македонија е стабилна и средена држава во која што има функционален систем на владеење на правото, има ниско или нема ниво на корупција и исто така има добра економија, европските земји ќе сакаат Македонија да е членка на Европската Унија, појасни Николоски.

Потпретседсателот на ВМРО-ДПМНЕ е дециден дека за тоа е потребна промена на владата, брзи предвремени избори и една реформска Влада која што ќе е предводена од ВМРО-ДПМНЕ.