Четири и пол години поминаа од легендарното интервју на Зоран Заев, првиот македонски премиер кој во интервју порача дека со Бугарите имаме заедничка историја, и Делчев е заеднички, а богами и Цар Самоил… Многу работи беа кажани на тоа интервју, после кое неговите „браќа“ ни ставија вето, но на денот на просветителите Свети Кирил и Методиј, да потсетиме на оваа легендарна изјава: