Во јуни Европската Унија има историска можност да покаже лидерство и визија за иднината на нашиот регион со тоа што ќе и додели датум за преговори на С. Македонија. Граѓаните на С. Македонија не бараат незаслужена награда, туку заслужена шанса за изградба на европска држава со праведно, хумано и напредно општество, рече претседателот Стево Пендаровски на зедничката прес-конференција со претседателот на Европскиот совет Доналд Туск.

– Пред две недели го добивме најдобриот и најпозитивниот извештај на ЕК за нашата земја. Не само што добивме чиста препорака за почеток на преговорите туку бевме посочени како светол пример во Западен Балкан. Тоа го направивме со решавање на децениски прашања. Донесовме храбри одлуки за многу чувствутелни прашања за нашите граѓани со цел да ја отстраниме најголемата пречка во процесот на зачленување и во ЕУ и во НАТО. Со договорот за добрососедство со Бугарија и со Спогодбата од Преспа се ослободивме од товарот во минатото. С. Македонија е единствената земја во регионот која веќе нема отворени прашања со соседите. Покрај тоа испорачување реформи во многу клучни области и се усогласуваме со политиката на ЕУ. Свесни сме дека се потребни уште реформи и оти имаме слабости, ни претстои многу работа. Но морам да истакнам една реалност – ние сме најефикасни кога пред нас имаме задачи, а преговорите за членство се најдобрата реформска алатка, истакна Пендаровски.

И покрај добро познатите резултати од референдумот, кој беше бојкотиран од огромното мнозинство граѓани во Македонија, Пендаровски посочи дека „членството во ЕУ и НАТО е стратешка определба на државата и на огромното мнозинство граѓани“.

Потсети и на улогата на земјата во справувањето со мигрантската криза во 2016, а со тоа и во зачувувањето на европската безбедност.

– Со тоа покажавме дека сме цврсти европски партнери, рече  Пендаровски на заедничката прес-конференција со Туск.