Полицијата во Берлин соопшти дека е покрената истрага откако вработени во американската Амбасада пријавиле симптоми на таканаречениот „Хавана синдром“.

Истрагата за наводниот напад со звучно оружје врз вработените во американската амбасада почна во август, а од 2016 година, повеќе од 200 американски службеници пријавиле дека страдаат од ова нарушување, јави Би -Би -Си.

Некои американски службеници кои пријавиле симптоми имале ненадејно чувство на притисок во главата, како и дека слушнале чудни звуци, додека други се жалеле на вртоглавица, гадење и замор.

Американскиот претседател Џозеф Бајден вчера вети дека причините за нарушувањето и одговорните за синдромот Хавана ќе бидат откриени. Изјавата на американскиот претседател беше дадена за време на потпишувањето на законот кој најавува подобра здравствена заштита и поголема финансиска поддршка за жртвите од синдромот Хавана.