Главните претседателски кандидати на Бразил разменија обвинувања за корупција во нивната последна дебата пред изборите во недела, а се расправаа и за предлозите за управување со јужноамериканската земја.

Актуелниот екстремно десничарски претседател Жаир Болсонаро го нарече својот левичарски ривал, поранешниот претседател Луис Инасио Лула Да Силва, шеф на криминалната група која управуваше со „клептократија“ за време на неговите два претседателски мандата од 2003 до 2010 година.

Лула, кој има двоцифрено водство пред првиот круг на гласање, го нарече Болсонаро „бесрамен“ лажго чија влада прикрила мито за да купи вакцини за време на пандемијата на „Ковид-19“ во која починаа повеќе од 680.000 Бразилци.

Кандидатот на центарот Симоне Тебет од Партијата на бразилското демократско движење (МДБ) ги прекори и двајцата затоа што лично се напаѓаат наместо да се фокусираат на предлозите за решавање на високата невработеност и растечкиот глад.

Тебет рече дека ќе ги промени еколошките политики на Болсонаро кои дозволија масовно уништување на шумите во Амазонија.

Анкетите покажуваат дека Лула има предност од околу 10-15 процентни поени пред Болсонаро пред првиот круг на гласање.

Според анкетарот Датафолхи, Лула има 50 отсто од важечките гласови, со исклучок на празните и неважечките гласачки ливчиња, и би можел да победи на изборите во недела, избегнувајќи втор круг.

Доколку е неопходен втор круг гласање, тој ќе се одржи на 30 октомври.