На 24 мај сите сме Бугари – со тие зборови ја започнува честитката претседателот Румен Радев до бугарскиот народ по повод 24 мај, Денот на Светите браќа Кирил и Методиј, и според Радев, денот на бугарската азбука, просветата и културата и словенската литература, пренесоа медиуми.

– Денес има седум милиони Бугари во Бугарија. Милиони други се надвор од татковината. Но, секогаш постои невидлива татковина што секој ја носи со себе каде и да оди. Тоа е бугарскиот јазик. Од раѓање сме предодредени да размислуваме и чувствуваме на богат, звучен, нијансиран и изразен мајчин јазик. Јазикот нè инспирира, јазикот нè утешува. Јазикот е нашиот дом и надеж во тешките и осамени моменти, особено далеку од татковината, вели Радев.

Тој порача дека „бугарскиот јазик ќе ги надживее интригите на неговите негатори и неговите блудните роднини кои не го препознаваат своето потекло или сродство со нашиот говор“.