Инфлацијата има тренд на опаѓање 11 последователни месеци, кој ќе продолжи до крајот на годината.

Стапката на инфлација е намалена од 19,8% во октомври лани на 6.6 % септември годинава. Ова е најниска стапка на инфлација во последните 20 месеци.

И Светска банка потврди дека владините мерки доведоа до едноцифрена инфлација и очекува инфлацијата да продолжи да се намалува годинава и следната година.

СДСМ, како одговорна партија продолжува со мерки и политики за намалување на инфлацијата и за поттикнување на економскиот раст, се наведува воп партиското соопштение.