Македонците, млади и повозрасни не го губат интересот за работа во странство, особено за сезонска од неколку месеци во земјите од регионот и во Европа.

Според агенцијата „Коузон“ најатрактивна е Хрватска  во овој период на летна сезонска работа во угостителството.

Како што објаснува менаџерот во Агенцијата, Ирена Петреска, Хрватска е атрактивна поради поволните услови и платата што ја нудат рботодавците.

– Поволната плата почнувајќи од 600 се до над 1000 евра за работа во угостителството ја прави Хрватска атрактивна овој период за сезонска работа за младите и повозрасните Македонци. Хрватските работодавци според договорот, нудат работа за сите кои не се од земјите во ЕУ, меѓу кои е и Македонија. Тие нудат и работни дозволи, бесплатно сместување и храна, солидни плати и комплетни услови, особено со платен превоз назад за ангажираните работници. Лани се одеше во Бугарија, но годинава, дефинитивно е атрактивна Хрватска за сезонска работа од три и повеќе месеци, објаснува Петреска.

За работа се бараат и многу искусни и работници со занимање, атрактивни за оние на возраст од преку 30 години.

– Не ретко за работа во хотелиерството и во угостителството овој период во Хрватска се бараат оние со над 30 години возраст, па се до 50-ина години, кои се сметаат за искусни, луѓе со занимање и стабилност, вели Петреска.

За студентите овој период за работа во странство остануваат Германија, Малта и европските земји. Се уште не стивнува интересот за работа на брод, но работодавците сега имаат повисоки критериуми. Ексклузивно е што во последно време се бараат пожарникари.

– За работа на брод се подигнати критериумите на работодавците и тоа е препорака за младите да имаат одредени познавања, занимања, искуство, и многу е битно, домашно воспитување и кредибилитет. Необично е што во псоледно време се бараат пожарникари на прекуокеанските бродови кои, додека се обновува бродот, се грижат за заштита од пожари и други опасности. Тие работат интензивно 20-ина дена, па се враќаат и повторно се ангажираат по потреба. Тоа е добредојдено за сите да се зголеми домашниот буџет, смета Петреска.