Извадок од интервјуто за „Монитор“ на Румен Караманов, член на раководството на Асоцијацијата на одгледувачите на свињи во Бугарија. Обрнете вниамние на последниот пасус од овој извадок во кој се вели: „Но, не можеме да ги затвориме нашите граници за снабдување со свинско месо, бидејќи Германија, на пример, веднаш ќе реагира. Имаме посебна врска, во овој случај помагаме да се реши нивниот вишок проблем. Ова е прашање на политика.

Затоа ли и служи Бугарија на ЕУ? Кои се консеквенците од ваквата поставеност на БГ во ЕУ по нас, веројатно сами ќе си заклучите.

– Господине Караманов, зошто Бугарија е преплавена со германско свинско месо?

– Бидејќи Германија објави дека има африканска свинска чума и Кина ги затвори своите граници за увоз на свинско месо од Германија. Сега Германија мора да го продаде ова месо некаде, овие свињи се угоени и мора да се продадат.

– Ако ја следиме логиката на Кина, не треба ли и ние да реагираме и со некои ограничувања?

– Секоја европска земја може да реагира во таков случај. Вистината е дека бугарските производители можат да дојдат во ситуација да го продаваат своето месо под цена. Но, факт е дека има европски свињи што треба да се продадат и логично е оние што имаат вишок да доставуваат таму каде што ќе успеат да пробијат.

– Значи, Бугарија се покажа како најголем и најлојален потрошувач во ЕУ?

– Бугарија отсекогаш била отворена за сите видови месо од сите видови. И од сега, поради свинската чума, месото од свињарските фарми и соодветно производството на бугарско свинско месо е намалено, што им дава основа на трговците да увезуваат огромни количини. Јас не коментирам за квалитетот. И луѓето лесно можат да го забележат тоа. Купуваат месо до еден кг а потоа им останале 600-700 гр месо, останатото го снемало. Во сите случаи, бугарското месо е подобро.
Ако не купат од нас, ќе купат однадвор. Преземаме што можеме, но нема што многу да се прави. Со намалување на бројот на живи свињи во ЕУ, цената ќе скокне.

– Кога мислите дека цената на свинското ќе порасне?

– Цената повторно ќе оди многу високо, најверојатно до мај, јуни. Но, дотогаш, ќе паѓаат цените за да се реализираат количините на вишок свинско месо во Германија!

– Кои се германските количини?

-Не можам точно да ти одговорам. Освен тоа, работите не се толку јасни. Бидејќи повеќето германски свињи потекнуваат од Данска. И повеќето свињи се колат во Белгија и Германија.

– Значи, месото на бугарскиот пазар не е само германско, нели?

– Ќе ви дадам пример, повеќето германски свињи се произведуваат во Данска. Кога ќе достигнат 20-25 кг, тие се увезуваат во Германија и таму се дебелеат. Тие се колат главно во Белгија и Германија. Во моментот, увозот од Данска во Германија е запрен, а Данците гојат во сопствената земја. Данска е многу заинтересирана за одгледување свињи, но и при најмал проблем со биосигурноста тие ги затвораат своите граници.

– Значи можно е да се затворат границите за снабдување во рамките на ЕУ?

– Да, постои европска регулатива што овозможува затворање на границите. Ние исто така можеме да ги затвориме ако Бугарија докаже, на пример, дека постои закана за нејзината биосигурност. Така може, но нема кој да го стори тоа.

А заканата од свинска чума?

– Јавна тајна е дека дивата популација на диви свињи исчезна низ целата земја, што е доказ дека африканскиот вирус на свинска чума е факт. Популацијата се намали многу нагло, тука и таму може да има единечни броеви, но факт е дека дивата популација исчезна. Но, не можеме да ги затвориме нашите граници за снабдување со свинско месо, бидејќи Германија, на пример, веднаш ќе реагира. Имаме посебна врска, во овој случај помагаме да се реши нивниот вишок проблем. Ова е прашање на политика.