Германскиот канцелар Олаф Шолц е убеден дека неговата земја успешно ќе ја надмине кризата со природен гас, јави ДПА.

– Ние донесовме одлуки на самиот почеток на кризата. Се подготвуваме за фактот дека ситуацијата може да стане многу тешка, рече тој на состанокот во неговата изборна единица Михендорф во покраината Бранденбург, во близина на главниот град Берлин.

Во врска со можноста Германија да престане да добива испораки на руски гас, Шолц изјави дека поради тоа возможно сценарио се донесени многу важни одлуки.

Тој додаде дека Германија има шанса успешно да ја помине оваа тешка ситуација.

Како примери за конкретните подготовки на федералната влада за посериозни сценарија, Шолц ги наведе изградбата на цевководи долж северниот брег на Германија, изградбата на терминали за течен природен гас и полнењето складишта за гас.

Што се однесува до високите цени на енергенсите, тој рече дека состојбата на граѓаните ќе се олесни по усвоените мерки на сојузно ниво за поддршка на населението.