Собраниската комисија за образование, наука и спорт во вторник ќе дискутира за Предлог – законот за изменување на Законот за Македонската академија на науките и уметностите.

Со овој Предлог закон се предвидува името на Македонската академија на науките и уметностите да се промени во „Академијата на науките и уметностите на Република Северна Македонија-МАНУ“.

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Димитар Стевананџија, предложил точката да се симне од дневен ред – но тој бил одбиен, а македонските академици премолчено одобруваат штом ги нема да се јават за збор.

Поопширно прочитајте од документите на Собранието на следниов ЛИНК.