Поранешиот премиер Никола Груевски, кој доби азил во Унгарија, денеска доби нов 30-дневен притвор и за предметот „Титаник“ на СЈО.

Судијата Осман Шабани, кој е претседател на Судечкиот совет, на денешното рочиште во Кривичниот суд, во однос на предлогот за определување мерка притвор за Груевски, рече дека Советот донел одлука на обвинетиот да му се одреди мерка притвор во траење од 30 дена, сметано од денот на неговото пронаоѓање.

Мерката притвор беше побарана на минатото рочиште од страна на обвинителката на СЈО Лиле Стефановска. Претходно, Судот одлучи на Груевски да му се суди во отсуство.

Денешното рочиште за „Титаник“ продолжи со читање на СМС пораки. Најголем дел од СМС пораките што се презентираат во судница се меѓу обвинетите Миле Јанакиески и Гордана Јанкулоска и се однесуваат на организирање на гласачи од дијаспората за изборите во 2011 година.

СМС комуникацијата се однесува на договарање и изработка на пасоши за гласачи и кандидати преку дипломатските претставништва во странство, како и активности за организирање гласачи во институциите.

Рочиштето доцнеше околу половина час за спроведување од притвор на обвинетиот Миле Јанакиески.

Во судница е присутен и технички советник на предлог на одбраната.