Републиканскиот претседателски кандидат во САД, Доналд Трамп, предложи странците кои ќе дипломираат во таа држава автоматски да добијат зелна карта заедно со дипломата за да останат таму

– Ако сте завршиле колеџ, мислам дека автоматски треба да добиете зелна карта како дел од вашата диплома за да можете да останете во оваа земја, изјави Трамп.

За време на интервјуто за подкаст, Трамп ја обвини пандемијата на коронавирус затоа што не можел да ги спроведе сите мерки што ги сакал додека бил претседател.

Тој рече дека знае за приказни за луѓе кои дипломирале на врвни колеџи и сакаат да останат во САД, но не можат да обезбедат визи за да го сторат тоа, принудувајќи ги да се вратат во своите земји, наведувајќи ги особено Индија и Кина.

Предлогот на Трамп е остро различен од неговите најчести пораки за странците.

Трамп честопати за време на своите говори велеше дека имигрантите кои се во земјата илегално ја загрозуваат јавната безбедност, крадат работни места и владини ресурси. Тој вети и дека ќе ја изврши најголемата депортација во американската историја доколку биде избран.

За време на неговиот мандат, Трамп предложи ограничувања за легалната имиграција, како што се визи за семејство и програма за лотарија за имигрантски визи.