Духовден е празник посветен на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите и формирањето на Црквата. На овој ден се исполнило Христовото ветување за доаѓањето на Светиот Дух (Духот на Вистината, Утешителот, Силата одозгора, ветувањето на Таткото) што Христос им го даде заповедувајќи им на апостолите да не се одалечуваат од Ерусалим додека тоа не се случи.

На овој ден Христовите апостоли беа облечени со силата на Светиот Дух и комплетно оспособени да бидат Христовото тело на Земјата. На овој ден апостолите, од здружение на граѓани, откако го примија Светиот Дух беа трансформирани во Христова Црква.

На овој ден апостолите беа трансформирани од едни збунети и уплашени Христови ученици, во вешти, до смрт лојални и храбри Христови проповедници со исклучителна јасност и длабоко разбирање на Христовата евангелска порака. На овој ден, по Петровата проповед, се крстија околу 3.000 души и славно беше формирана првата Христијанска Црква. Затоа овој ден е наречен Роденденот на Христовата Црква.

Според католичкиот календар денеска е Св. Полион.

За време на владеењето на царот Диоклецијан и Максимилијан кога избувнале прогонствата против христијаните, свети Полион бил изведен пред судот. Во тие моменти, говорел за христијанскиот морал: “Луѓето треба да ги поправат своите гревови, господарите мора да да постапуваат кон робовите со благост и љубов. Никому не смееме да му нанесуваме зло…” Полион бил запален.