Многу луѓе ги привлекува Данска поради нејезиниот социјален систем, ниската стапка на криминал, високите плати, бесплатното здравство, бесплатното образование и многу други работи.

Јас се викам Алина. Во Данска живеам седум години. Студирав и работев овде и мислам дека можам да ви дадам искрено мислење за сите добри и лоши страни на живеењето во оваа прекрасна земја. На крајот од видеото, ќе ви кажам каков тип на личност би сакал да живее во Данска, па затоа не заборавајте да го погледнете ова видео до крај, да го лајкнете и размислете да се претплатите.

Постои листа на работи што ја прават Данска многу привлечна земја за имиграција. Ќе поминам низ секоја од нив и ќе дефинирам дали е навистина толку добро како што изгледа. Плус значи дека е вистина, минус значи дека е неточно, а плус и минус значи дека зависи од ситуацијата на личноста.

Високи плати

Прво место на мојата листа се високите плати. Повеќето луѓе, кога ќе слушнат за Данска, мислат дека таа е некаков златен рудник, и некако е вистина затоа што платите во Данска се многу повисоки отколку во другите европски земји. Ако ја споредиме минималната саатница за Данска, која е 18 долари, Норвешка 22 долари, Германија речиси 9,5 долари и Канада 15 долари, може да се види дека Данска е речиси на исто ниво со Норвешка, која е една од најбогатите земји во светот. Италија, на пример, нема ни минимална саатница, па платите во оваа земја може многу да варираат.

Ако ја споредиме платата на медицинска сестра во Германија, која е приближно 3.275 долари, и платата на данската медицинска сестра, која е 4.826 долари, тогаш да, има прилично голема разлика во платите. Но, тогаш ако размислите добро, ова е плата пред оданочување, бруто плата, а во Данска имаме прилично високи даноци. Исто така, цените за намирниците, струјата и другите комунални услуги се прилично високи. Мора да платите многу пари во споредба со другите земји кога излегувате во ресторан, па се на се, на ниво со високите плати, ние во Данска имаме и многу високи трошоци.

Ако ве интересира колку еден човек може да потроши живеејќи во Данска за еден месец, тогаш можете да го погледнете ова видео. После толку години живеење во оваа земја, дојдов до заклучок дека ако работите на далечина или вашата плата не зависи од земјата во која живеете, на пример, дали сте програмер или работите на далечина или ако сте графички дизајнер, тогаш веројатно е подобро да живееш во поевтина земја и да добиваш исто толку пари како плата отколку да живееш во Данска и да имаш толку многу трошоци. Значи, на првото место се високите плати, но ќе дадам плус и минус бидејќи навистина зависи од работното поле.

Бесплатно здравство

Друга работа што ја прави Данска навистина привлечна земја за имиграција е бесплатното здравство. Кога велам бесплатно, тоа значи дека се плаќа од даноците што ги плаќаме секој месец. Значи, кога треба да одите на операција, не треба да плаќате за тоа, туку ќе треба да платите за лековите. Знам дека ако некој има некоја хронична болест и троши многу пари на лекови секој месец, тогаш овој човек може да добие некое намалување од државата. Но, има и негативна страна на бесплатното здравство во земјата, бидејќи тоа резултира со навистина долго време на чекање за да закажете преглед кај вашиот лекар. Понекогаш може да почекате, на пример, еден месец или три месеци за да закажете преглед. Тоа зависи од областа во која живеете и колку лекари има таму.

Но, постои правило дека ако некое лице има тешка болест и сега треба да се оперира, тогаш тоа не треба да чека подолго од еден месец. Доколку нема место или време во државната болница, тогаш ова лице бесплатно се префрла во приватната болница. Можам да ви кажам дека по 24 години живеење во Украина и споредување на украинското здравство и данското здравство, последното е на многу повисоко ниво. Значи, ќе му дадам плус.

Бесплатно образование

Следното место на мојата листа е за бесплатното образование. Во Данска, луѓето можат бесплатно да одат во државни училишта и универзитети. Исто така, на универзитетите можат да добијат стипендија која е еднаква на 5000 и нешто дански круни. Не знам точно колку е во долари. Интересен факт за данското образование е тоа што граѓаните на Европската Унија можат да студираат бесплатно во Данска и да ја добијат истата стипендија. Мислам дека тоа е добра можност и навистина добра работа затоа што имам пријатели од Велика Британија и САД, а тие се на 35 години и сè уште плаќаат студентски кредити, што според мене е смешно. Толку пари треба да платите за образование. Значи, голем плус за бесплатното образование.

Финансиска поддршка

Друга работа на мојата листа се бесплатни градинки. Тоа е всушност лажно бидејќи тие не се слободни. Некој дел од сумата ја покрива државата, а остатокот го плаќаш од свој џеб.

Следнато место на мојата листа е дека луѓето можат да добијат финансиска поддршка од владата кога ќе добијат отказ или кога ќе ја напуштат својата работа. Тоа е всушност точно, но има некои услови кои важат за тоа. Мислам дека помошта од владата или некоја приватна организација е одлична идеја кога човек ќе остане без работа. Го намалува стресот од наоѓање нова работа што навистина не одговара на потребите. Во Данска, можете да добиете поддршка од државата ако имате дански пасош. Во спротивно, треба да плаќаш некој месечен надоместок на приватни фирми кои откако ќе добиеш отказ или ќе дадеш отказ, ти овозможуваат да си ги враќаш парите од месец во месец додека не најдеш нова работа.

Јас сум член на една од овие организации; се вика a-kasse, а јас плаќам секој месец околу 520 круни, што е еднакво на скоро 80 ​​долари. Оваа сума пари треба да ја плаќам најмалку една година пред да имам право да добијам финансиска поддршка доколку останам без работа. Јас лично познавам некои луѓе кои се преселиле во Данска само поради нејзиниот социјален систем и поради финансиската поддршка. Така тие се преселиле во Данска да студираат, да добијат стипендија и додека се на училиште се запишуваат во оваа организација наречена a-kasse, која ќе ви помогне доколку не можете да најдете работа после училиште. Студентите не мора да плаќаат месечна такса, за нов е бесплатно. Кога овие луѓе се подготвени со своето образование, тие бараат работа, а веројатно знаете дека е прилично тешко за нов дипломиран да најде работа веднаш по универзитетот. Така, тие можат да останат на оваа финансиска поддршка една година или можеби подолго додека не најдат работа. Од една страна, тоа е навистина корисна и брилијантна идеја, но од друга страна, има толку многу луѓе кои ги искористуваат предностите на системот и тие намерно се пријавуваат на некои позиции кои не одговараат на нивните вештини. Тие можат да бидат на оваа поддршка многу месеци, но има ограничување за тоа. Така, за оваа погодност на мојата листа ќе и дадам плус и минус бидејќи не секој добива финансиска помош кога ќе ја изгуби работата; зависи од ситуацијата.

Расизам

Во Данска нема расизам. Дефинитивно се согласувам дека во Данска нема расизам на ниво како што е на пример во Русија. Накратко, имам пријател кој мораше да избега од Русија. Таа е Русинка, но се омажи за момче од една од африканските земји. Кога решила да се омажи за него, нејзините родители рекле дека веќе немаат ќерка ако навистина се омажи за него. Така, тие никогаш не зборуваа, дури и кога ова девојче доби деца. Животот за нив во Москва беше прилично невозможен бидејќи момчето цело време беше тепано. Тој не можеше да оди сам на улица навечер бидејќи мештаните во основа го тепаа поради бојата на кожата. Имал проблеми со наоѓање работа поради бојата на кожата. Еден ден, кога се враќал од некоја работа што ја добил, се вратил дома со модринки и лузни, и тогаш решиле дека сакаат да бегаат. Така, го напуштиле станот, автомобилот и без документи истрчале во Данска. Сега тие имаат прилично добар живот овде. Кога ја прашав што мисли за Данска, за расизмот и како се чувствува нејзиниот сопруг овде, таа рече дека во споредба со Русија, тоа е како да живееш во рајот. Тој воопшто не чувствува дека има расизам. Но, во Данска сè уште можете да слушнете некои расистички шеги. Се разбира, луѓето нема да ви го кажат тоа директно во лице, бидејќи тие се прилично љубезни, но расизмот сè уште постои овде, само не на нивото на кое постои во другите земји.

Смешен факт е дека веројатно на луѓето со различна религија и боја на кожа им е полесно да живеат во Данска отколку мене, на пример. Јас сум од источна Европа, а Данците имаат многу предрасуди кон луѓето од источноевропските земји. На пример, ако доаѓате од Романија, тогаш доаѓате во Данска да им ги украдете велосипедите, а ако доаѓате од некоја од балтичките земји, тогаш дефинитивно работите во служба за чистење. Имаше и една ситуација кога една од Данките почна да пишува некои прилично чудни коментари на едно од моите видеа, обидувајќи се да ме принуди да се вратам во мојата земја бидејќи, како што рече, „Данска е за Данците“. Така што тврдењето дека во Данска нема расизам не е целосно точно. Во Данска сè уште има расизам, но не до степен до кој е во другите земји.

Рамнотежа помеѓу работата и животот

Следно на мојата листа е мислењето дека Данците се многу отворени луѓе и многу лесно е да се дружиш со нив. Ова целосно не е точно бидејќи, особено кога не зборувате совршено дански, многу е тешко да се дружите со Данците. Како што спомнав претходно, тие се многу фини и учтиви кога треба да комуницираат со странци, на пример, на работа, но обично се држат до нивниот близок круг, кој се формира за време на градинка и училиште. Тие навистина не сакаат да добиваат повеќе луѓе однадвор блиску до нивните семејства. Тие поминуваат многу време со своите семејства, всушност, па еве еден минус.

Следното мислење е дека во Данска луѓето се навистина фокусирана на рамнотежа помеѓу работата и животот, а тоа е всушност точно затоа што скоро сите дански компании со кои сум имала искуство, и според она што ми го кажаа моите пријатели, никој не може да те натера да работиш прекувремено. Тие навистина се трудат да ја балансираат работата со нивниот приватен живот. Исто така, не знам толку многу луѓе кои би сакале да работат прекувремено. Кога ќе дојдете во канцеларија и ќе останете до четири, или по четири часот попладне, нема никој да седи на работното место бидејќи сите брзаат да се вратат во семејството, поминуваат време со семејството, гледаат телевизија, готват храна и поминуваат квалитетно време. Така, на ова ќе му дадам голем плус бидејќи во Данска е многу лесно да се има рамнотежа помеѓу работата и животот.

Зборување дански

Последното место на мојата листа е мислењето дека не мора да зборувате дански за да имате среќен живот во Данска. Ова всушност е точно до одреден степен, на пример, ако живеете во областа Копенхаген, каде што речиси сите Данци зборуваат совршен англиски и ве разбираат. Исто така ако работите и во компанија каде што тие имаат англиски како јазик на компанијата и не се бара да знае дански, тогаш е многу лесно да се живее овде. Инаку, ако одите малку надвор од големата област Копенхаген, тогаш тоа почнува да станува малку комплицирано. Одиш на лекар, докторот одбива да ти зборува англиски затоа што не може по закон, а можеби некој во продавницата не зборува англиски, па мора некако да зборуваш дански. Исто така, кога студирав во Данска пред пет години, имаше многу програми што се предаваа на англиски јазик. На странците од Европската Унија им беше многу лесно да дојдат овде и да студираат. Но, пред две години, владата ги промени правилата и тие ги намалија овие програми до тој степен што во основа треба да научите дански пред да посетувате некои универзитети во Данска, што им отежнува на младите да дојдат овде. Но, познавам многу луѓе кои живеат во Данска можеби десет години и зборуваат дански на исто ниво како кога беа тука една година. Јас не сум еден од нив затоа што неодамна го завршив моето јазично училиште и можам да зборувам дански и да пишувам дански, па затоа сум многу горда на себе. Но, понекогаш се чувствувам како да морам да зборувам совршено дански кога зборувам со Данците, бидејќи штом почнам да зборувам, а имам малку акцент и можеби некои зборови не се изговараат целосно правилно, Данците почнуваат да велат: “Што велиш, не те разбирам“, и тие веднаш се префрлаат на англиски, што го оневозможува вежбањето дански, што е еден од предизвиците што треба да ги надминам овде.

Заклучок

Како што веќе спомнав, различни луѓе имаат многу различни искуства за животот во Данска. Има луѓе кои се апсолутно заљубени во оваа земја и сакаат сè во неа. Има луѓе кои живеат овде, да речеме, една година, и се враќаат во нивната матична земја или друга земја затоа што Данска едноставно не одговара на нивните потреби. Има и многу луѓе кои цело време се жалат дека се не е во ред со Данска и ја мразат земјата, но сепак живеат овде. Мислам дека повеќе личам на првиот тип на луѓе. Ми се допаѓа Данска, но мојот личен проблем со оваа земја е што времето е толку лошо и толку депресивно овде. Дури и во текот на летото, може да има лето со само десет дена без дожд, а во текот на зимата, овде таа е навистина сива. Понекогаш е како мешавина од есен, зима и пролет, така што навистина не знаете што да очекувате од времето. Многу сум тажна во текот на зимата, па затоа се обидувам да надоместам со патување во потоплите земји во зима и летување во Данска. Но, тоа е нешто што не можам да го контролирам, и немам што да се жалам толку за оваа земја. Сè уште живеам овде, ми се допаѓа и не знам што ќе се случи во иднина, но засега живеам во Данска. Мислам дека оваа земја совршено ќе одговара за луѓе кои навистина се фокусираат на семејството, рамнотежата помеѓу работата и животот и веруваат дека сите луѓе треба да бидат еднакви без оглед на тоа каква работа работат. Секој мора да има исти можности и исти животни стандарди. Ако сте млада, амбициозна личност фокусирана на градење кариера и забава, тогаш мислам дека Данска ќе биде прилично досадна земја за живеење за вас. Можеби е подобро да се преселите во Дубаи, Лондон, Лос Анџелес или Сингапур, но не во Данска, дури ни во Копенхаген.