Војската на Украина соопшти дека ги повлекла војниците од југоисточниот дел на градот Авдиивка поради ескалацијата на борбите, додавајќи дека одлуката не значи стратешка предност за Русија.

Олександр Тарнавскиј, командант на југоисточниот сектор на Украина, на Телеграм рече дека украинските единици се повлекле со минимални загуби.

„Наш приоритет е да ги спасиме животите на војниците“

„Во тешка ситуација на бојното поле, кога од тврдината останаа само урнатини и куп паднати тули, наш приоритет е да ги спасиме животите на војниците“, рече тој.

Тарнавскиј уште еднаш го опиша секторот Авдиивка како „најтоплиот“ на целата линија на фронтот од околу 1.000 километри.

„Русија не престанува да напаѓа дење и ноќе“

„Непријателот врши масовни бомбардирачки напади дење и ноќе и не престанува да напаѓа последователно од неколку правци“, рече тој. Сепак, Ројтерс не беше во можност веднаш да ги потврди извештаите од првата линија.

Заземањето на источниот град се смета за клучна цел за Москва во обезбедувањето целосна контрола врз двете провинции кои го сочинуваат индустрискиот регион Донбас и може да биде важно за рускиот претседател Владимир Путин на изборите следниот месец.