Русија веројатно потрошила 211 милијарди долари за опремување, распоредување и одржување на своите операции во Украина и изгубила повеќе од 10 милијарди долари во продажбата на оружје, изјави денеска висок претставник на американското Министерство за одбрана.

Анонимен функционер изјави за медиумите дека војната ја чинела Русија очекуван 1,3 трилиони долари од претходно прогнозираниот економски раст до 2026 година.

Досега се убиени или ранети околу 315.000 руски војници, додаде официјалниот претставник.